Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Ријешеност кривичних дјела за шест мјесеци износи 79,8%, а полицијски службеници настављају активности на одржавању повољног стања безбједности

| Бања Лука | Петак, 26. јул 2019.

   У Полицијској управиБања Лука,26.07.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за шест мјесеци 2019. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Милош Бркић, начелник Сектора криминалистичке полиције, ПУ Бања Лука Јован Стојичић и начелник Сектора полиције - ПУ Бања Лука, Раденко Стакић.
     Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука, Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука евидентирано 10 % мање кривичних дјела у односу на упоредни период  2018. године.  Начелник Бркић је навео да је за 11,6%  мање случајева нарушавања јавног реда и мира и 8% више саобраћајних незгода, појашњавајући да се то повећање односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом.
     
Начелник Бркић је саопштио да је укупно ријешено 79,8% кривичних дјела, по непознатом извршиоцу расвјетљено је 63,8% кривичних дјела. Донесена су три рјешења о забрани јавног окупљања, а у транзитном кретању кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бања Лука евидентирано је 511 миграната.
     
Предузето је низ превентивно-репресивних активности са циљем спречавања и откривања кривичних дјела и одржавања повољног стања безбједности из области криминалитета, јавног реда и мира, али и побољшања стања из области саобраћаја.
     
Реализовано је 16 акција из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, успјешно је обезбјеђено 60 јавних окупљања и 102 спортске приредбе, те имајући у виду наведено,стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће, закључио је начелник Бркић.
     
Начелник Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Јован Стојичић је изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да је на подручју Полицијске управе Бања Лука у посматраном периоду евидентирано 957 кривичих дјела што је мање за 10 % у односу на упоредни период 2018. годинe кадa су била евидентирана 1063 кривична дјела.
     
Из области општег криминалитета евидентирано је 814 кривичних дјела, што је за 4,5 % мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 852 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 77,1%.
     
Из области имовинског криминалитета, евидентирана су 554 кривична дјела, више за 4,7 % у односу на упоредни период 2018. године када је било евидентирано 529 кривичних дјела. Ријешеност ових кривичних дјела је 68,1%, ријешеност кривичних дјела разбојништава је 81,3% и тешких крађа 41,8%. 
    
Пријављена су 62 кривична дјела против живота и тијела, а ријешеност ових кривичних дјела је 96,8%. Евидентирано је једно кривично дјело „Убиство“ које је расвјетљено и извршилац процесуиран, два кривична дјела „Убиство у покушају“  која су такође ријешена, а од осталих кривичних дјела најбројније су „Тјелесне повреде“.
  
У области злоупотребе опојних дрога откривено је 21 кривично дјело, због којих је надлежном тужилаштву достављено 20 извјештаја којима је обухваћено 38 осумњичених лица. Поднесено је 66 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузето је око 37,5 кг марихуане, око 1,5 кг кокаина и одређена количина спида, екстазија и других синтетичких дрога.
    
Из обасти привредног криминалитета откривено је 67 кривичних дјела и поднесен је 31 извјештај против 41 лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 4.600.866,00 КМ.
    
Начелник Стојичић је своје изглагање закључио подсјећајући на најзначајније акције које су реализоване из области криминалитета и то Клуб, Капа, Атест, Поло, Блинда, Видиковац, Елзет, Торбица, Хед, Кеди, Блинда, Дом, Канал, Плантажа.
     
Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, наводећи да су унаведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука едивентирана 434 случаја нарушавања јавног реда и мира, мање за 11,6 % у односу на упоредни период, када је евидентирано 491 нарушавање јавног реда и мира и 590 прекршаја, мање за 8,1 % док су у упоредном периоду евидентирана 642 прекршаја.
    
Евидентирано је 1.959 саобраћајних незгода, више за 8% док је у упоредном периоду било евидентирано 1.814 саобраћајних незгода, а повећање се углавном односи на саобраћајне незгоде са материјалном штетом. 
      
У овим саобраћајним незгодама смртно је страдало 13 лице, а у упоредном периоду 12 лица је смртно страдало, 60 лица је тешко повређено, у упоредном периоду 68 лица је тешко повријеђено и 320 лица је лакше повређено, док је у упоредно периоду 428 лица лакше повријеђено.
     
Из саобраћаја је искључено 436 возила, 2210 возача, од којих је 1852 због управљања под дејством алкохола, 7 под дејством дрога, 284 без положеног возачког испита и из осталих разлога 67.
     
Евидентирано је 166 пожара, а у упоредном периоду су била евидентирана 62 пожара. У пожарима су три лица смртно страдала и причињена је материјална штета од око 1.229.000,00 КМ.
    
Полицијски службеници континуирано спроводе акције из области безбједности саобраћаја и јавног реда мира уз апел на све учеснике у саобраћају да се придржавају прописа, да одговорним понашањем спријече могуће посљедице по себе и друге учеснике у саобраћају, чиме је своје излагање закључио начелник Стакић.