Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За три дана санкционисано 56 возача мопеда и мотоциклиста, од почетка године један возач смртно страдао, а 49 возача мопеда и мотоциклиста повријеђено

| Бања Лука | Уторак, 30. јул 2019.

    Анализирајући статистичке показатеље од почетка 2019. године,  на подручју Полицијске управе Бања Лука, један возач мопеда је смртно страдао, а 49 возача мопеда и мотоцикла је  задобило тјелесне повреде у саобраћајним незгодама.
     Имајући у виду чињеницу да су мотоциклисти угроженија категорија учесника у саобраћају који задобијају теже повреде, а на шта утичу како околности непрописног понашања самих мотоциклиста, али и непажња других учесника према њима, три дана у јулу 2019. године реализована је акција „појачана контрола учесника у саобраћају са акцентом на контроли мотоцикала, лаких мотоцикала и мопеда“.
     Циљ акције је била контрола возача мотоцикала, лаких мотоцикала и мопеда са акцентом на контролу управљања прије стицања права на управљањем, управљања без одговарајуће категорије, правилног коришћења заштитне опреме за вријеме вожње, управљања нерегистрованим мотоциклом, лаким мотоциклом и мопедом, важности регистрације, управљања на начин којим се умањује стабилност возила, непрописне брзине, насилничке вожње, те поштовања других прописа из области безбједности саобраћаја.
     У акцији је санционисано 56 возача мотоцикла, лаких мотоцикла и мопеда, од чега због  неношења заштитне кациге 37 возача.
      Полицијска управа Бања Лука апелује на све возаче да се придржавају законских прописа, да одговорим понашањем воде рачуна о безбједности свих учесника у саобраћају и тиме  спријече могуће посљедице.