Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка задовољавајуће

| Градишка | Четвртак, 15. август 2019.

       У Полицијској управи Градишка, данас 15.08.2019. године,одржана је прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец јул 2019. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и инспектор у Одјељењу полиције Горан Милановић.
       Начелник Шкорић је истакао да су у мјесецу јулу текуће године евидентирана 22 кривична дјела, што је за 21,4% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 28 кривичних дјела, а укупно је расвијетљњено 20 кривичних дјела или 91%.
       По непознатом извршиоцу евидентирано је 10 кривичних дјела, од којих је расвијетљено 8 кривичних дјела или 80%.
     
Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 35 нарушавања јавног реда и мира што је за 23 нарушавања више у односу на исти период претходне године када је евидентирано 12 нарушавања. Није евидентиранo ниједно нарушавање ЈРМ у већем обиму односно са 5 или више лица.
      
Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 14 % или у односу 43:50. Број саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима је у истом односу као и претходне године (однос 1:1), али је повећан  број смртно страдалих лица у саобраћајним незгодама за 2 лица или у односу 3:1.
      
Обзиром да у посматраном периоду нису евидентирана кривична дјела која би изазвала узнемиреност јавности, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму,стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.
     
У мјесецу јулу текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 36 мигранта.
      
Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић је истакао да је да су на подручју Полицијске управе Градишка укупно евидентирана 22 кривична дјела, од којих је 20 кривичних дјела из области општег криминалитета, 1 кривично дјело из области привредног криминалитета и 1 кривично дјело из области злоупотреба опојних дрога.
      
Од укупно евидентирано 20 кривичних дјела из области општег криминалитета, расвијетљено је 18 кривичних дјела или 90%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 7 кривичних дјела или 77,8%. Надлежном тужилаштву поднесено је 18 извјештаја против 17 лица.
      
Евидентрирано је 12 кривичних дјела против имовине од којих је расвијетљено 10 кривичних дјела или 83,3%, док је по непознатом извршиоцу расвијетљено 7 кривичних дјела или 77.8%.
     
Из области кривичних дјела против живота и тијела није евидентирано ниједно кривично дјело, док је из области злоупотреба опојних дрога евидентирано 1 кривично дјело и 3 прекршаја.
     
Инспектор у Одјељењу полиције Горан Милановић  је истакао да је укупно евидентирано 45 прекршаја из области јавног реда и мира, док је у истом периоду претходне године евидентирано 14 прекршаја, а који су санкционисани подношењем 7 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 42прекршајна налога. Прекршаје је починило 57 лица, међу којима је 6повратника и 1 малољетник.       
      
Евидентиране су 43 саобраћајне незгоде, што је мање за 14% у односу на упоредни период када је евидентирано 50 саобраћајних незгода. Од укупно евидентиране 43 саобраћајне незгоде, 14 незгода је са последицама по лица, а 29 саобраћајних незгоде је са материјалном штетом. 3 лица су смртно страдала,  4 лица задобила су тешке тјелесне повреде (претходне године 2 лица тешке тјелесне повреде), а 9 лица лаке тјелесне повреде (претходне године 14 лица лаке тјелесне повреде).
      
Укупно је евидентирано 1385 прекршаја из области безбједности саобраћаја, који су санкционисани са 24 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 1263 прекршајних налога.
      
Из области безбједности саобраћаја предузето је низ превентивно репресивних активности, којом приликом је из саобраћаја искључено 138 возача, од тога 83 возачаје искључено због вожње под утицајем алкохола, 43 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања праваи из осталих разлога је искључено 12 возача. Такође, из саобраћаја је искљученo и 47 возила.
      
Начелник Шкорић додао је да туристичка сезона и даље траје, те сходно томе Полицијска управа Градишка предузима низ појачаних мјера и активности како у области криминалитета, тако и у области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, а све са циљем повећања степена безбједности.