Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

На подручју Полицијске управе Мркоњић Град у јулу мјесецу 2019. године стање безбједности задовољавајуће

| Мркоњић Град | Петак, 16. август 2019.

       У Полицијској управи Мркоњић Град, данас 16.08.2019. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јул 2019. године. Конференцији су присуствовали замјеник начелника Полицијске управе Бранислав Караулац и начелник Oдјељења полиције Горан Рољић.
        Уводним излагањем, присутнима се обратио замјеник начелника Полицијске управе Мркоњић Град Бранислав Караулац који је истакао да у јулу мјесецу 2019. године није било извршених кривичних дјела која би својим посљедицама изазвала веће узнемирење јавности као што су убистава и разбојништава, каони кривичних дјела у вези са отуђењем моторних возила.Такође, није било евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.  У мјесецу јулу 2019. године полицијски службеници обезбјеђивали су већи број јавних скупова који су са безбједносног аспекта протекли без инцидента.
Замјеник начелника је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 17 кривичних дјела, мање за 2 кривична дјела или 10,5% у односу на исти период претходне године. Евидентирано је 15 кривичних дјела општег криминалитета, 1 кривично дјело привредног криминалитета и 1 кривично дјело из области кривичних дјела против безбједности јавног саобраћаја. Коефицијент укупне расвијетљености свих кривичних дјела износи 88,23%, а коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 77,77%.
У јулу мјесецу 2019. године евидентирано је 17 случајева нарушавања јавног реда и мира, мање за 8или 32% у односу на упоредни период. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентирано је 28 прекршаја, више за 1 прекршај или 3,7%. Прекршаје је починило 28 лица, од којих је 1 повратник и 1 малољетник.
Што се тиче безбједности саобраћаја, замјеник начелника је истакао да је евидентирано 29 саобраћајних незгода, што је на истом нивоу као и претходне године. Евидентирано је 6 саобраћајних незгода са настрадалим лицима, у којима је 1 лице погинуло и 7 лица задобило лакше тјелесне повреде, док није било саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима.
Захваљујући константним активностима полицијских службеника, из саобраћаја је искључено   166 (97) возача, више за 69 возача или 71,1% у односу на исти период претходне године, од чега највише због вожње под утицајем алкохола 162 (87) возача, 3 (7) због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом и 1 (3) из осталих разлога. Такође, из саобраћаја је искључено 55 (16)  возила, више за 39 у односу на упоредни период, од чега 9 (6) због техничке неисправности, 26 (7) због истека регистрације преко 30 дана и 20 (3) из осталих разлога.
        На крају, Караулац је апеловао на возаче моторних возила да приликом учествовања у саобраћају поштују саобраћајна правила и прописе, прилагоде брзину условима на путу, не започињу вожњу и не управљају возилом под дејством алкохола, те да одговорним понашањем заштите себе и друге учеснике у сaобраћају.