Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Лишен слободе због дјечије порнографије

| Бања Лука | Уторак, 20. август 2019.

      Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет Управе кримналистичке полиције Министарства унутрашњих послова Републике Српске реализовали су под надзором Окружног јавног тужилаштва Бањалука оперативну акцију кодног назива „Инверзија“ у оквиру које је слободе лишено лице Д.Т. у Теслићу.
       Лице се сумњичи да је почнио кривично дјело „Искориштавање дјеце за порнографију“ и КД“Упознавање дјеце са порнографијом“ и он је након криминалистичке обраде, по налогу поступајућег тужиоца, пуштен на слободу.
    
У оквиру ове истраге, под надзором Окружног јавног тужилаштва Добој извршен је претрес локације коју користи лице лишено слободе и том приликом пронађено је и одузето више предмета који ће се користити у даљој истрази.
     
Полицијски службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет МУП-а Републике Српске настављају са примјеном истих или сличних мјера надзора на друштвеним мрежама, а све у циљу спречавања и сузбијања дјечије порнографије.
      
Родитеље малољетне дјеце савјетујемо да буду максимално опрезни приликом кориштења друштвених мрежа, те да на друштвеним мрежама не објављују фотографије дјеце, да не прихватају за пријатеље лица која лично не познају, да не комуницирају са непознатим лицима и не дају своје личне податке, али и податке о другим лицима  странцима на интернету. О томе истом треба да поуче и своју дјецу.
        
Више информација о самој превенцији, али и начину како могу пријавити одређена кривична дјела високотехнолошког криминалитета могу наћи на интернет сајту Одјељења за високотехнолошки криминалитет