Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За три дана санкционисана 104 возача који су управљали возилом под дејством алкохола

| Добој | Уторак, 20. август 2019.

      У циљу побољшања укупног стања безбједности саобраћаја, полицијски службеници Полицијске управеДобој су у периоду од 15. до 18.08.2019. године, на подручју које оперативно покрива  Полицијска управа Добој, реализовали републичку акцију појачане контроле учесника у саобраћају усмјерену на контролу брзине кретања возила и контролу возача под дејством алкохола, опојних дрога и психоактивних лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње.
       Током акције контролисан је 1171 учесник у саобраћају приликом чега је 305 возача  прекорачило брзину кретања моторних возила.
      У наведеном периоду алкотестирано је 750 учесника у саобраћају. Због вожње у алкохолисаном стању из саобраћаја су искључена и санкционисана 104 возача. Алкотестирањем код пет возача утврђено је присуство алкохола у организму од 0,01 до 0,30 g/kg,   код 55 возача утврђено је присуство алкохола у организму од 0,31 до 0,80  g/kg, док је код 31 возача утврђено  присуство алкохола у организму од 0,81 до 1,50 g/kg. Тринаест возача је лишено слободе, од чега је код десет утврђено присуство алкохола у организму од преко 1,5  g/kg, а три возача су одбила да се подвргну алкотестирању. 
        Од укупног броја санкционисаних, присуство алкохола у организму утврђенo је код девет младих возача односно возача млађих од 21 годину старости или с мање од три године возачког искуства.
       Седам  возача је одбило да се потвргну испитивању на присуство опојних дрога или лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње. 

       Полицијска управа Добој  ће и у наредном периоду проводити сличне активности у циљу побољшања укупног стања безбједности саобраћаја на путевима који су у њеној оперативној надлежности.