Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мјесецу јулу на подручју ПУ Бања Лука није било тежих кривичних дјела

| Бања Лука | Сриједа, 21. август 2019.

        У Полицијској управиБања Лука,21.08.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јул 2019. године. На конференцији су присуствовали замјеник начелник ПУ Бања Лука Драган Ћибић, начелник Сектора криминалистичке полиције, ПУ Бања Лука Јован Стојичић и начелник Сектора полиције - ПУ Бања Лука, Раденко Стакић.
       
Уводним излагањем присутнима се обратио замјеник начелника ПУ Бања Лука, Драган Ћибић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука евидентирано 3,6% мање кривичних дјела у односу на упоредни период 2018. године и 1,2 % мање саобраћајних незгода.
       
Замјеник Ћибић је појаснио да је евидентирано 13,1% више случајева нарушавања јавног реда и мира, а повећање је резултат рада полицијских службеника и санкционисања  уочених прекршаја. Укупно је ријешено 86,8% кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 71,2% кривичних дјела.
      
Није било евидентираних убистава, разбојништава, тешких крађа скупоцјених возила, као ни кривичних дјела која би изазвала веће узнемирење јавности, истакао је замјеник Ћибић.   
       
Предузето је низ превентивно-репресивних активности са циљем спречавања и откривања кривичних дјела и одржавања повољног стања безбједности из области криминалитета, јавног реда и мира, али и побољшања стања из области саобраћаја. Током дводневне акције у мјесецу августу искљученасу 303 возача која су управљала возилом под дејством алкохола, а успјешно је обезбјеђено 57 јавних окупљања и 30 спортских приредби.
      
Полицијска управе Бања Лука предузима активности уз довољно ангажованих полицијских службеника да предстојећа традиционална манифестација „Кочићев збор“ у Стричићима, Мањачи, протекне безбједно јер се по процјени организатора очекује између 30.000-50.000 посјетилаца.
      
Имајући у виду наведено,
стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће закључио је замјеник Ћибић.
     
Начелник Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Јован Стојичић је изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да је на подручју Полицијске управе Бања Лука у посматраном периоду евидентирано 159 кривичих дјела што је мање за 3,6 % у односу на упоредни период 2018. годинe кадa је било евидентирано 165 кривичних дјела.
      
Укупно је ријешено 138 кривичних дјела или 86,8% а по непознатом извршиоцу расвјетљена су 52 кривична дјела или 71,2%.
      
Из области општег криминалитета евидентирано је 130 кривичних дјела, што је за 11,6 % мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 147 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 83,8%.
       
Из области имовинског криминалитета, евидентирана су 84 кривична дјела, мање за 5,6 % у односу на упоредни период 2018. године када је било евидентирано 89 кривичних дјела. Ријешеност ових кривичних дјела је 76,2%. Није било евидентираних кривичних дјела разбојништва, а евидентирано је мање тешких крађа за 34,2 %.
       
Пријављено је девет кривична дјела против живота и тијела, што је на упоредном нивоу, а ријешеност ових кривичних дјела је 100%. Није било евидентираних кривичних дјела убистава.
       
У области злоупотребе опојних дрога откривено је пет кривичних дјела, због којих су надлежном тужилаштву достављена четири извјештаја којима су обухваћена четири осумњичена лица. Поднесено је 14 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је и одређена количина материје која асоцира на опојну дрогу марихуану и амфетамин.
      
Из обасти привредног криминалитета расвјетљено је 11 кривичних дјела и поднесена су четири извјештаја против пет лица. Материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 2.323.000,00 КМ, закључио је начелник Стојичић.
      
Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, наводећи да је унаведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука едивентирано 95 случајева нарушавања јавног реда и мира, више за 13,1 % у односу на упоредни период, када су евидентирана 84 случаја нарушавање јавног реда, а повећање је резултат рада полицијских службеника и санкционисања починиоца због почињеног прекршаја просјачења и 124 прекршаја, више за 6 % док су у упоредном периоду евидентирана 117 прекршаја.
       
Евидентиране су 332 саобраћајне незгоде, мање за 1,2% док је у упоредном периоду било евидентирано 336 саобраћајних незгода.
       
У овим саобраћајним незгодама смртно је страдало шест лица, а у упоредном периоду пет лица је смртно страдало, 15 лица је тешко повређено, у упоредном периоду 12 лица је тешко повријеђено и 79 лица је лакше повријеђено, док је у упоредном периоду 77 лица лакше повријеђено.
        Из саобраћаја су искључена 82 возила, 529 возача, од којих је 470 због управљања под дејством алкохола, 50 без положеног возачког испита и из осталих разлога 9, закључио је начелник Стакић.