Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Добој у јулу мјесецу 2019. године стање безбједности оцијењено као задовољавајуће

| Добој | Петак, 23. август 2019.

      На редовној конференцији за новинаре која је данас 23.08.2019. године,  одржана у Полицијској управи Добој, замјеник начелникаНенад Стевановић оцијенио је да је стањебезбједности на подручју које оперативно покрива ПУ Добој задовољавајуће.
      У јулу 2019. године евидентиранo je укупно 91 кривичнo дјелo општег криминалитета, од чега су укупно разријешена 84 кривична дјела.
      Коефицијент укупне развијетљености износи 92,3%, а у односу на исти период претходне године  повећан  је за 12, 0%. Од укупно 54 извршена кривична дјела од стране непознатих лица, расвијетљено је 47 кривичних дјела. Коефицијент расвијетљениости кривичних дјела по непознатом извршиоцу повећан је за 18%.
      Током мјесеца јула евидентирана су 44 кривична дјела против имовине, односно 48,4% у односу на укупан број извршених кривичних дјела. Коефицијент расвијетљености кривичних дјела против имовине износи 86,4%.
       Надлежном  тужилаштву  поднесено је укупно 75 извјештаја о извршеним кривичним дјелима против 80 лица.  Од  тога,  36 лица  су повратници у извршењу  кривичног  дјела.
       У посматраном периоду није евидентирано нити једно отуђење моторног возила.
      Откривена су два кривична дјела из области злоупотребе опојних дрога и 21 прекршај. У посматраном периоду пронађене су и одузете сљедеће количине опојних дрога: 113,6 g марихуане и 12,3 g амфетамина.
      Током мјесеца јула евидентирано је 65 прекршаја из области јавног реда и мира, што представља смањење за 3, 4% у односу на исти период претходне године. Због нарушавања јавног реда и мира лишено је  слободе девет лица.
      У области безбједности саобраћаја евидентирана је 91 саобраћајна незгода, а у истом периоду претходне године 138 (смањење за 34,1 %),  а у којима је 11  лица задобило теже а 53 лица лакше тјелесне повреде. У наведеном периоду евидентиране су двије  саобраћајне незгоде са смртном посљедицом у којима су смртно страдала три лица. Због управљања возилом под дејством алкохола лишено је слободе задржавањем 30 лица (26 возача моторних возила, 2 бициклиста, 2 пјешака, једно лице одбило да се подвргне алкотестирању)  која су као учесници у саобраћају затечени у вршењу прекршаја под дејством алкохола у организму.
      Евидентирано је девет случајева насиља у породици или породичној заједници (седам кривичних дјела и два  прекршаја). 
       У мјесецу јулу  евидетирано је шест самоубиства.
       Такође, на крају замјеник начелника је истакао да ће полицијски службеници ПУ Добој у наредном периоду, поводом почетка школске године повећати своје присуство у близини образовних установа као и на путним правцима у којима ће се кретати већи број дјеце, а све у циљу заштите најмлађих учесника у саобраћају.