Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју ПУ Фоча задовољавајуће стање безбједности

| Фоча | Понедељак, 26. август 2019.

 У Полицијској управи Фочаданас 26.08.2019.године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јул текуће године. Новинарима се обратио начелника Полицијске управе Костовић Велимир и   начелник Oдјељења полиције Крунић Воислав.
       Начелника Костовић је  истакао да је  на основу свих параметара из  области криминалитета, јавног реда и мира, безбједности саобраћаја, стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча, на задовољавајућем нивоу. Истакао је да у посматраном периоду није било тежих кривичних дјела, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.
         Истакао је да је у јулу мјесецу смањење кривичних дјела за око 30%, наиме евидентирано је укупно 19 кривичних дјела и сва кривична дјела су из области општег криминалитета. Надлежним тужилаштвима поднесено је  18 извјештаја против 17 лица. Малољетних извршилаца није било. Евидентирано је пет кривичних дјела по непознатом извршиоцу од којих  су три кривична дјела расветљена, па коефицијнет расветљености по НН извршиоцу износи  60%, док коефицијент укупне расветљености износи око 89,5%.
      
Начелник је напоменуо да је у мјесецу јулу било много јавних окупљања од којих су два међународног карактера и то „ОК Фест“ и „Фудбал френдс“, на којима је присуствоаво велики број грађана, али да су сви протекли мирно и без инцидената, те да се захваљује грађанима и организаторима на доброј  сарадњи.
      
Начелник Одјељења полиције Крунић је истакао да је у посматраном периоду евидентирано повећање нарушавања јавног реда и мира за 5,4 %, као и броја прекршаја за 7,5%. За забиљежена је 43 прекршаја , уручено је 40  прекршајних налога док је у три слушаја поднеен Захтјев за покретања прекршајног поступка. Није било евидентираних малољетника као починиоцапрекршаја.Није било евидентираних прекршаја са пет и више лица.
       
Начелник Крунић је изјaвио да су у мјесецу јулу евидентирана 31 саобраћајна незгода из области безбједности саобраћаја, што је  за 20,5% мање у односу на исти период претходне године.Евидентиране су 4саобраћајне незгоде са настрадалим лицима  и 27 с/н са материјалном штетом. Није  било  саобраћајних незгода са погинулим лицем, док су  све 4 саобраћајне незгоде са настрадалим биле   са  лакше повређеним лицима.Захваљујући константним активностима полицијских службеника у посматраном периоду 2019. године из саобраћаја је искључено 95 возача од чега 78 због вожње под утицајем алкохола, 11 због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом, због управљања под дејством дрога и 2 остало. Такође, из саобраћаја је искључено 37 возила од чега 18  због истека регистрације преко 30 дана, а 17 због техничке неисправности, закључио је начелник Крунић.
        У посматраном периоду евидентирано је  пет насиља у породици, од којих је једно кривично дјело, а четири су прекршаја, што представља повећање из ове области за око 400%.
      
У мјесецу јулу текуће године превентивним радом полиције и предузетим мјерама и радљама евиднетиран  је 41 прекршаја из области злоупотребе опојних дрога, гдје је против 39 лица поднешене прекршајне пријаве за прекршаје Конзумирање опојне дроге и Посједовање опојне дроге , а којом приликом је пронађено 25 грама марихуане и  4 ком екстазија.
       Такође је навео да је у току туристичка сезона и да се и даље плански   предузимају  адекватне мјере и радње  да се туристичка сезона одвија уредно, док се  од данас предузимају мјере и радње на подручју које покрива наша полицијске управа, у склопу републичке акције „Заштитимо дјецу у саобраћају“ која ће се реализовати кроз три сегмента и траје све до 20.09.2019.године, кроз разне актвиности полицијских службеника.