Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Представљен нови систем видео-надзора у Источном Сарајеву

| Источно Сарајево | Четвртак, 29. август 2019.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач састао се данас у Источном Сарајеву са градоначелником Источног Сарајева Ненадом Вуковићем и представницима шест општина овог града и општина Рогатица и Хан Пијесак, након чега су присуствовaли представљању новог система-видео надзора који покрива цијелу територију Града Источно Сарајево и општина Рогатица и Хан Пијесак.

Министар Лукач је рекао да је више од 500.000 КМ, издвојених за постављање система видео-надзора у свим општинама на подручју града Источно Сарајево, добро искориштено и истакао да ће бити настављен рад на постављању камера у још 11 општина широм Српске.

„Настојаћемо да све локалне заједнице у Републици Српској покријемо видео-надзором и имамо безбједно окружење за наше грађане и дјецу”, изјавио је министар Лукач.

Он је појаснио да ће више од 230 камера на подручју Полицијске управе контролисати улазе и излазе у град Источно Сарајево и све његове општине, главне раскрснице, тргове, зграде, као и образовне установе и то од вртића до основних и средњих школа.

Говорећи о систему видео надзора, министар је искључио могућност злоупотребе снимака са надзорних камера, јер ће приступ опреми која је инсталирана у полицијским станицама имати само полицијски службеници.

„Приступ неће имати сви полицијски службеници, већ само они који су одређени и имају шифре за приступ. Све могућности злоупотребе биће спријечене јер се зна ко и под којом шифром улази у систем и у које вријеме”, нагласио је министар Лукач.

Он је овом приликом напоменуо да камере нису постављене да би нарушавале било чију приватност, него како је предвиђено законом и служе за надзор над јавним простором ради заштите грађана и њихове безбједности.

„Схватили смо колико је успостављање видео-надзора битно у превентивном смислу јер ће сигурно бити смањен број кривичних дјела, али ће и у истрагама помоћи полицији да пуно брже пронађе починиоце”, нагласио је министар Лукач.

Министар је подсјетио да је пројекат постављања видео-надзора завршен у око 25 локалних заједница у Републици Српској и да се реализује у још 11.

Градоначелник Вуковић је овом приликом рекао да је Град Источно Сарајево у овај пројекат, вриједан пола милиона конвертибилних марака, уложио око 300.000 КМ, док су општине издвојиле око 200.000 КМ, те да заједно плаћају линкове према М:телу.

„Овдје су сложене политичке околности и град је заједница шест општина, али смо се окупили око пројекта који значи безбједније Источно Сарајево. Захваљујем свим начелницима општина што су имали снаге да се договоримо и реализујемо нешто што ће, надам се, грађани препознати као добро", нагласио је градоначелник Вуковић.

Вуковић је истакао да је ово добар примјер да на нивоу локалних заједница понекад политика може бити остављена по страни да би био урађен добар пројекат.

„Цијели пројекат је водио ИТ сектор МУП-а и имали смо повјерења у њих, да су то урадили на најбољи начин“, рекао је градоначелник Вуковић и изразио наду да је, у складу са развојем града, могућа и надоградња овог пројекта.

Градоначелник Вуковић је додао да је на састанку било ријечи о двије важне темe за град, односно за општине Источни Стари Град и Источну Илиџу.

„Захвални смо Министарству што су ријешена и друга два проблема када је ријеч о безбједности на подручју града, а то је организовање полицијске станице на подручју општине Источна Илиџа и подршка организовању полиције на подручју Источног Старог Града, са посебним акцентом на Брус. За нас је то важно и када је ријеч о развоју туризма”, истакао је Вуковић.

Он је додао да су на састанку такође разговарали о конкретним корацима који ће бити предузети у наредном периоду да би Полицијска управа Источно Сарајево добила репрезентативан објекат са сједиштем на Палама, гдје се и сада налази.