Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Укупна расвијетљеност свих кривичних дјела 97%

| Градишка | Понедељак, 09. септембар 2019.

У Полицијској управи Градишка, данас 09.09.2019. године, одржана је прес конференција за новинаре на којој су презентовани резултати рада за мјесец август 2019. године. Конференцији су присуствовали начелник Полицијске управе Градишка Бојан Шкорић, начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић и начелник Одјељења полиције Дејан Трифковић.

Начелник Шкорић је истакао да је у мјесецу августу текуће године евидентирано 35 кривичних дјела, што је за 2,8% мање у односу на исти период претходне године када је евидентирано 36 кривичних дјела, а укупно су расвијетљена 34 кривична дјела или 97,1%.

По непознатом извршиоцу евидентирано је 13 кривичних дјела, од којих је расвијетљено 12 кривичних дјела или 92,3%.

Анализирајући стање из области јавног реда и мира, евидентирано је 25 нарушавања јавног реда и мира што је за 8,7% више у односу на исти период претходне године када су евидентирана 23 нарушавања. Није евидентиранo ниједно нарушавање ЈРМ у већем обиму односно са 5 или више лица.

Сагледавајући статистичке показатеље из области безбједности саобраћаја, смањен је број евидентираних саобраћајних незгода за 4,3 % или у односу 44:46. Број саобраћајних незгода са смртно страдалим лицима је у паду, односно није евидентирана ниједна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицима, док су претходне године у истом периоду евидентиране 2 саобраћајнје незгоде у којима су 2 лица смртно страдала.

Обзиром да је у посматраном периоду смањен број евидентираних кривичних дјела, а нису евидентирана нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, као ни саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима, стање безбједности на подручју Полицијске управе Градишка се може оцијенити као задовољавајуће.

У мјесецу августу текуће године на подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка евидентирано је 36 мигранта.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Бојан Мишетић је истакао да је на подручју Полицијске управе Градишка евидентирано 35 кривичних дјела, од којих је 30 кривичних дјела из области општег криминалитета, 2 кривична дјела из области привредног криминалитета, 2 кривична дјела из области злоупотреба опојних дрога и 1 кривично дјело из области безбједности саобраћаја.

Од укупно евидентираних 30 кривичних дјела из области општег криминалитета, расвијетљено је 29 кривичних дјела или 96,7%, а по непознатом извршиоцу расвијетљено је 7 кривичних дјела или 90,9%. Надлежном тужилаштву поднесено је 28 извјештаја против 30 лица.

Евидентирано је 8 кривичних дјела против имовине од којих је расвијетљено 7 кривичних дјела или 87,5%, док је по непознатом извршиоцу расвијетљено 5 кривичних дјела или 83,3%. Број евидентираних кривичних дјела Тешка крађа“ је у паду за 83,3% или у односу 1:6, као и крађа за 40% или у односу 3:5.

Из области кривичних дјела против живота и тијела евидентирана су 4 кривична дјела, док су из области злоупотреба опојних дрога евидентирана 2 кривична дјела и 3 прекршаја, а одузето је 47,46 грама марихуане, 11 комада канабис стабљике.

Начелник Одјељења полиција Дејан Трифковић је истакао да је укупно евидентирано 36 прекршаја из области јавног реда и мира, док је у истом периоду претходне године евидентирано 25 прекршаја, а који су санкционисани подношењем 9 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 28 прекршајна налога. Прекршаје је починило 40 лица, међу којима су 2 повратника.

Евидентиране су 44 саобраћајне незгоде, што је мање за 4,3% у односу на упоредни период када је евидентирано 46 саобраћајних незгода. Од укупно евидентиране 44 саобраћајне незгоде, 12 незгода је са посљедицама по лица, а 32 саобраћајне незгоде су са материјалном штетом. Два лица задобила су тешке тјелесне повреде (претходне године три лица тешке тјелесне повреде), а 15 лица лаке тјелесне повреде (претходне године 13 лица лаке тјелесне повреде).

Укупно је евидентирано 1235 прекршаја из области безбједности саобраћаја, који су санкционисани са 17 захтјева за покретање прекршајног поступка и издавањем 1088 прекршајних налога.

Из саобраћаја је искључено 119 возача, од тога 83 возача је искључено због вожње под утицајем алкохола, 32 возача су искључена због управљања моторним возилом прије стицања права и из осталих разлога су искључена 4 возача. Такође, из саобраћаја је искључено и 51 возило.

Начелник Трифковић је додао, да је почела нова школска година, те да је повећано присуство дјеце у саобраћају. Полицијска управа Градишка започела је са реализацијом Републичке акције Заштитимо дјецу у саобраћају“, којом приликом ће предузети све потребне активности у циљу заштите најмлађих учесника у саобраћају. Сходно томе, полицијски службеници Полицијске управе Градишка, започели су са едукативним предавњима за најмлађу категорију ученика, на тему безбједног и правилног учешћа пјешака и бициклиста у саобраћају на трасама кретања од куће до школе и у повратку.

Такође, у Полицијској управи Градишка формирана је радна група која ће у наредном периоду обићи све основне и средње школе и одржати састанке са представницима школских установа, а све са циљем превентивног дјеловања у сузбијању разних видова вршњачког насиља, алкохола, злоупотреба опојних дрога и других облика малољетничке деликвенције.

Полицијска управа Градишка још једном апелује на све возаче на максимални опрез у вожњи, нарочито у близини школских објеката, а родитељи да дјецу подсјете на основна правила понашања у саобраћају, као и на последице које могу наступити у случају непоштивања саобраћајних правила и прописа.