Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мјесецу августу није било извршених тешких кривичних дјела

| Бања Лука | Сриједа, 18. септембар 2019.

         У Полицијској управиБања Лука,18.09.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец август 2019. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Милош Бркић, начелник Сектора криминалистичке полиције, ПУ Бања Лука Јован Стојичић и начелник Сектора полиције - ПУ Бања Лука, Раденко Стакић.
    
Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука, Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука евидентирано 9,2% мање кривичних дјела у односу на упоредни период 2018. Године од којих је укупно ријешено 86,4 %, а по непознатом  извршиоцу расвјетљено 70,8% кривичних дјела.
       
Није било евидентираних убистава, разбојништава, отуђења скупоцјених возила, као ни кривичних дјела која би изазвала веће узнемирење јавности.
      
Евидентирано је 8,2% мање случајева нарушавања јавног реда и мира, а незнатно је повећање саобраћајних незгода и то за двије, евидентирано је 369 саобраћајних незгода, а у упоредном периоду 2018. године евидентирано је 367 саобраћајних незгода.
     
Реализоване су акције из области криминалитета, јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, а успјешно је обезбјеђено 38 јавних окупљања, обезбјеђење манифестације „54 Кочићев збор“, који се одржавао на више локација, као и бројни концерти музичких манифестација, као и 66 спортских приредби.
      
На поменутим манифестацијама није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму као ни извршења тешких кривичних дјела, а имајући у виду наведено,стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће закључио је начелник Бркић.
      
Начелник Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Јован Стојичић је изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да је на подручју Полицијске управе Бања Лука у мјесецу августу текуће године евидентирано 9,2% мање кривичних дјела и то 139, док су у упоредном период 2018. годинe била евидентирана 153 кривична дјела.
     
Укупно је ријешено 86,4% или 121 кривично дјело, а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 70,8 % или 46 кривичних дјела. 
Из области општег криминалитета евидентирано је за 13,2% мање кривичних дјела тј. 125 док су у упоредном периоду 2018. годинe била евидентирана 144 кривична дјела, а ријешеност ових кривичних дјела је 84,9 %. 
Из области имовинског криминалитета, евидентирано је за 14,3% мање кривичних дјела тј. 66 док је у упоредном периоду 2018. године било евидентирано 77 кривичних дјела. Ријешеност ових кривичних дјела је 79,1% , а битно је истаћи и смањење тешких крађа за 60 %.
Пријављено је за 44,4% мање кривичних дјела против живота и тијела тј. 10, док је у упоредном период 2018. године било евидентирано 18 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела је 90%.
У области злоупотребе опојних дрога откривено је седам кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено седам извјештаја којима је обухваћено седам осумњичених лица. Поднесено је 16 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузете су и одређене количине материје које асоцирају на опојне дроге марихуану, амфетамин, спид, екстази и кокаин закључио је начелник Стојичић.
Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, наводећи да је унаведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука а едивентирано 8,2 %  случајева нарушавања јавног реда и мира и то 67, док су у упоредном  периоду евидентирана 73 случаја.  
Евидентирано је за 7,5% повећање прекршаја у односу на упоредни период 2018. године, (86 прекршаја), а било (80), а повећање се односи на прекршаје по Закону о јавном реду и миру и то свађа, вика и вриска и непристојно понашање, евидентирано је 8, а у упоредном периоду су била евидентирана 2.
Незнатно је повећање саобраћајних незгода, евидентирано је 369 саобраћајних незгода, а у упоредном периоду је било евидентирано 367 саобраћајних незгода.
У овим саобраћајним незгодама шест лица је смртно страдало, а у упоредном периоду осамлица је смртно страдало, 12 лица је тешко повређено, што је на упоредном нивоу, а 55 лица је лакше повређено, док је у упоредно периоду 80 лица лакше повријеђено.
Из саобраћаја су искључена 63 возила, 736 возача, од којих је 635 због управљања под дејством алкохола, 67 без положеног возачког испита, шестзбог управљања због дејством опојних дрога  и 28 из осталих разлога.