Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мјесецу августу задовољавајуће стање безбједности

| Фоча | Понедељак, 23. септембар 2019.

       У Полицијској управи Фочаданас 23.09.2019.године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец август текуће године. Новинарима се обратио начелника Полицијске управе Костовић Велимир и   начелник Oдјељења криминалистичке полиције Томовић Душко.
       
Начелника Костовић је  истакао да је  на основу свих параметара из  области криминалитета, јавног реда и мира, безбједности саобраћаја, стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча, на задовољавајућем нивоу. Истакао је да у посматраном периоду није било тежих кривичних дјела, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.
        
У посматраном периоду забиљежено је  смањење кривичних дјела за око 18%, наиме евидентирано је укупно 18 кривичних дјела, од којих је 15 КД општег криминалитета, а 3 привредног криминалитета.
       
Из области јавног реда и мира  истакао је да у посматраном периоду евидентирано смањење нарушавања јавног реда и мира за 38,5 %, као и броја прекршаја за 32,3%. Забиљежен  је 21 прекршај , уручено је 20  прекршајних налога док је поднесен један  Захтјев за покретања прекршајног поступка. Није било евидентираних малољетника као починиоцапрекршаја.Није било евидентираних прекршаја са пет и више лица.
       
Начелник Костовић  је изјaвио да су у мјесецу августу  евидентиране 42 саобраћајне незгоде из области безбједности саобраћаја, што је  за 23,5% више  у односу на исти период претходне године.Од укупног броја саобраћајних  незгода 5 је са настрадалим лицима  и 57 с/н са материјалном штетом. Није  било  саобраћајних незгода са погинулим лицем, док су  4 саобраћајне незгоде са  лакше повређеним лицима, а 1 са теже поврећеним лицем.
     
Начелник Томовић је у свом излагању рекао да је за евидентираних 18 кривичних дјела у мјесецу августу надлежним тужилаштвима поднесено 15 извјештаја против 18 лица. Малољетних извршилаца није било. И даље је задржан висок степен расветљености криивчних дјела тако да су од евидентираних  пет кривичних дјела по непознатом извршиоцу расветљена три кривична дјела, па коефицијнет расветљености по НН извршиоцу износи  60%, док коефицијент укупне расветљености износи око 89,5%.
      
На крају је начелник Костовић упутио апел грађанима да уколико иду у туристички обилазака околних планина општине Фоча обрате се професионалним водичима Националног парка Сутјеска да се исти не би изгубили. Полицијска управа Фоча је у протеклом периоду имала више пријава несталих лица те су полицијски службеници наше Управе заједно са колегама из других служби морали интервенисати да би исте пронашли.
        
Такође је упознао и грађане да  је на подручју општина које покрива Полицијска управа Фоча забиљежена и пријава превара путем друштвених мрежа. Из тог разлога је упутио апел грађанима да не подлијежу разним наградним играма које се објављују на друштвеним мрежама и да не достављају фотографије свог лица и личних докумената те остале личне податке. Претпоставља се да је циљ оваквих превара да се дође до личних података грађана те касније њихове злоупотребе.