Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Мркоњић Град у августу мјесецу 2019. године стање безбједности задовољавајуће

| Мркоњић Град | Уторак, 24. септембар 2019.

       У Полицијској управи Мркоњић Град, данас 24.09.2019. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец август 2019. године. Конференцији су присуствовали замјеник начелника Полицијске управе Бранислав Караулац, начелник Oдјељења полиције Горан Рољићи начелник Одјељења криминалистичке полиције Војислав Томић.
       Уводним излагањем, присутнима се обратио замјеник начелника Полицијске управе Мркоњић Град Бранислав Караулац који је истакао да у августу мјесецу 2019. године није било извршених кривичних дјела која би својим посљедицама изазвала веће узнемирење јавности као што су убистава и разбојништава, каони кривичних дјела у вези са отуђењем моторних возила.Такође, није било евидентираних случајева нарушавања јавног реда и мира у већем обиму.  
Замјеник начелника је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 12 кривичних дјела, мање за 8 кривична дјела или 40% у односу на исти период претходне године. Евидентирано је 10 кривичних дјела општег криминалитета, 1 кривично дјело привредног криминалитета и 1 кривично дјело из области кривичних дјела злоупотреба опојних дрога. Коефицијент укупне расвијетљености свих кривичних дјела, као и коефицијент расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 100%.
У августу мјесецу 2019. године евидентирано је 25 случајева нарушавања јавног реда и мира, више за 4или 19% у односу на упоредни период. Приликом нарушавања јавног реда и мира евидентиранасу33 прекршаја, више за 6 прекршај или 22,2%. Прекршаје је починило 37 лица, од којих је 6 повратника, док није било евидентираних малољетника као починиоца прекршаја.
Што се тиче безбједности саобраћаја, замјеник начелника је истакао да је евидентирано 29 саобраћајних незгода, више за 5 незгода или 20,8%. Евидентирано је 11 саобраћајних незгода са настрадалим лицима од којих 3 са погинулим лицима, 1 са тешко повријеђеним лицима и 7 са лакше повријеђеним лицима. 
Захваљујући константним активностима полицијских службеника, из саобраћаја је искључено   187 (88) возача, више за 99 возача у односу на исти период претходне године, од чега највише због вожње под утицајем алкохола 179 (82) возача, 6 (3) због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом и 2 (3) из осталих разлога. Такође, из саобраћаја је искључено 49 (16)  возила, више за 33 возила у односу на упоредни период, од чега 4 (5) због техничке неисправности, 11 (7) због истека регистрације преко 30 дана и 34 (4) из осталих разлога.
        На крају Караулац је додао, обзиром да је почела нова школска година, те да је повећано присуство дјеце у саобраћају, Полицијска управа Мркоњић Градје започела са реализацијом Републичке акције Заштитимо дјецу у саобраћају“у циљу заштите најмлађих учесника у саобраћају. Сходно томе, полицијски службеници Полицијске управе Мркоњић Град, започели су и са едукативним предавњима за најмлађу категорију ученика у саобраћају, на тему безбједног и правилног учешћа пјешака и бициклиста у саобраћају на трасама кретања од куће до школе и у повратку.