Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Свечано постројена Јединица жандармерије МУП-а Републике Српске

| Бања Лука | Уторак, 24. септембар 2019.

 Министарство унутрашњих послова Републике Српске организовало је данас у Центру за обуку у Бањалуци, свечано постројавање Јединице жандармерије којем су присуствовали министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, директор Полиције Дарко Ћулум као и остале званице.
        Министар Лукач истакао је да је Јединица жандармерије спремна да интервенише и одбрани сваког грађанина од напада на његов живот или имовину, те да је то једини циљ њеног формирања. Министар је додао да јеу току селекција онихкоји ће ући у Јединицу жандармерије, те да ће се наставити са обуком и опремањем ове јединице у складу са свјетским стандардима, односно оним што јединице овог типа треба да имају како би одговорили свим полицијским задацима који буду пред њима
       
Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је ово велики искорак у јачању МУП-а и стабилности Републике Српске. Она је навела да полиција и МУП Републике Српске јесу и треба да буду способни да сарађују са свима унутар БиХ, у региону, али и на ширем плану да би доприносили стабилности не само грађана Републике Српске, него и рјешавању регионалних безбједносних питања.
       
Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је ово историјски важан потез за Републику Српску, те да ће у буџету Републике Српске за наредну годину бити планирана значајна средства за рад ове јединице и да ће Влада у наредном периоду материјално, технички и кадровски попунити ову јединицу по свим стандардима.
       
Члан Предсједништва БиХ Милорад Додик навео је да Република Српска, формирањем Јединице жандармерије Министарства унутрашњих послова Републике Српске, шаље поруку да жели стабилност и мир као приоритет. Он је истакао да формирање Јединице жандармерије представља опредјељење Републике Српске да ојача способности и увјерење грађана да су безбједни.
       
Формирање Јединице жандармерије услиједило је у оквиру реорганизације Јединице за подршку МУП-а Републике Српске, ради бржег и ефикаснијег одговора на безбједносне изазове.