Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мјесецу августу смањен број саобраћајних незгода као и број регистрованих прекршаја из области јавног реда и мира

| Источно Сарајево | Петак, 27. септембар 2019.

      У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за протекли мјесец текуће године.
     Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као задовољавајуће како у области криминалитета, јавног реда и мира тако и у области саобраћаја, истичићи повећану стопу расвијељености кривичних дјела по непознатом починиоцу, као и укупну расвјетљеност у износу од 86 %.
      
„Настављамо да биљежимо добре резултате по питању сузбијања производње и промета опојне дроге, те смо у овом мјесецу доставили три  извјештаја против шест лица. Затим смо остварили добре резултате и у области имовинских деликата, расвијетливши већи број кривичних дјела Тешка крађа, Оштећење и одузимање туђе ствари као и једно кривично дјело Паљевина.  Кривичних дјела са већим стапеном друштвене опасности није било. Такође, смањен  је број прекршаја за 42% из области јавног реда и мира, што показају да је стање безбиједности и у тој области задовољавајуће.  Смањен је и број саобраћајних незгода са мањом материјалном штетом, као и тешким и лаким тјелесним повредама, али још једном апелујемо на возаче да поштују саобраћајне прописе, затим на опрезнију вожњу како би заштитили своје животе али и животе других учесника у саобраћају“, навео је начелник Шеховац.
     
Начелник Шеховац посебно је истакао добру сарадњу са локалном заједницом, републичким, општинским,  инспекцијским и другим органима, наводећи да позитиван примјер такве сарадње пројекат видео надзора Града Источно Сарајево, који је реализован и на основу којег се већ биљеже позитивни резултати у области криминалита, јавног реда и мира а посебно безбједности саобраћаја.
     
У наредном периоду наставићемо са предузимањем свих мјера и радњи у циљу побољшња безбједности у свим областима, додао је начелник ПУ.
     
На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у мјесецу  августу регистровано је 45 кривичних дјела, поднесено 38 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 39 лица од којих је 12 повратника у извршењу, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић.
     
Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 86,6%, док је коефицијент расвијетљености по непознатим починиоцу  45,5%.
     
Поповић је истако да је од укупног броја кривичних дјела, 36 дјела из области општег криминалитета или 80 % и да је највећи број тих дјела из области имовинских деликата.

      
Регистрована су два кривична дјела из области привредног криминалитета, поднесена два извјештај тужилаштву, против два лица. У питању су кривична дјела Проневјера и Злоупотреба службног положаја или овлашћења. Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи 217.000,00 КМ, док утврђен износ противправне имовинске користи износи 80.000,00 КМ.
      
Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге регистрована су три кривична дјела,  достваљена три  извјештаја тужилаштву, против шест лица. Поднесен је један   захтјев за покретање прекршајног поступка из ове области и издата два прекршајних налога.
      
У августу текуће године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирано је 20 нарушавања јавног реда и мира  или за 43 % мање него у упоредном периоду, 26 прекршаја из ове области, против 26 лица, за која су поднесена три  захтјева за покретање прекршајног поступка и уручена 22 прекршајна налога, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо.
      
Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било. У структури прекршаја најчешћи су туча и физички напад, вријеђање, непристојно понашање и др.
    
Догодило се 67 саобраћајних незгода, или за 23,9% мање у односу на исти период прошле године када је забиљежено 88  незгода. Нису евидентиране саобраћајне незгода са погинулим лицима, док су се догодиле три саобраћајне незгоде са тешким тјелесним повредама лица, седам са лакшим повредама и 56 незгода са мањом материјалном штетом.
     
Регистровано 2.899  прекршаја из области безбједности саобраћаја, док су из саобраћаја искључена 243  возача и 91 возило. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 179 случајева, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 35 случајева, као и због управљања возилом под дејством опијата у 22 случаја.