Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Резултати активности спречавања илегалне сјече шуме

| Бања Лука | Петак, 04. октобар 2019.

       Припадници Полицијске управе Бањалука јуче, 03.10.2019. године дошли су до информације да се на подручју круга бивше касарне на Мањачи протеклих седам дана врши бесправна сјеча шуме. На основу прикупљених информација и сазнања, полицијски службеници су у Карановцу код Бањалуке, у дворишту лица које се бави цијепањем и продајом дрвних сортимената уочили 50-60 м3 трупаца на којима је одређена количина имала шумске плочице и чекић, док преостала количина није имала ова обиљежја.
     
О свему наведеном обавјештани су инспектори за шуме, представници Шумског газдинства Бањалука. Рад на утврђивању постојања елемената кривичног дјела је у току.
      
Заједничким активностима Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Инспектората и ЈПШ „Шуме Републике Српске“ а.д. Соколац од маја ове године проведено је шест одовојених акција контроле дрвопрерађивачких постројења (пилане, цијепачи и пелетаре), промета шумских дрвних сортимената те активности усмјерених на сузбијање бесправних сјеча и шумских крађа
      
Укупно је одузето 641,26 m3 дрвних соритмената, од чега на дрвопрерађивачким постројењима 520,86 m3, док је у промету одузето 65,97 m3 дрвних сортимената.
      
Ове акције реализоване су на подручју ШГ ''Добој“ Добој, ШГ ''Градишка'' Градишка, ШГ ''Приједор'', ШГ ''Врбања'' Котор Варош, ШГ ''Борја'' Теслић, ШГ ''Чемерница'' Кнежево, ШГ ''Рибник'' Рибник, ШГ ''Горица'' Шипово, ШГ ''Лисина'' Мркоњић Град, ШГ ''Мајевица'' Лопаре, ШГ ''Бирач'' Власеница и ШГ ''Милићи'' Милићи ШГ ''Височник'' Хан Пијесак, ШГ ''Романија'' Соколац и ШГ ''Јахорина'' Пале.
      
Ове активности реализоване су с циљем реализације активности предвиђених Акционим планом за борбу против сузбијања бесправних сјеча, крађа и нелегалног промета дрвних сортимената.
       
Министарство унутрашњих послова Републике Српске у координацији са надлежним субјектима и у наредном периоду ће активно проводити активности усмјерене на сузбијање бесправних сјеча, крађа и нелегалног промета дрвних сортимената, нарочито на оним подручјима гдје је ова проблематика најизраженија.