Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Не будите жртва преваре, обратите пажњу на новац који запримате!

| Бијељина | Сриједа, 09. октобар 2019.

      Полицијски службеници Полицијске управе Бијељина, доставили су Тужилаштву Босне и Херцеговине извјештај о постојању основа сумње да је почињено кривично дјело „Кривотворење новца“ против лица В.М.
    
Наиме, пријављени је 02.10.2019. године у мјењачници на подручју града Бијељине ставио у оптицај новчаницу у апоену од 100 еура у намјери да му радник исплати противвредност у конвертибилним маркама, иако је највероватније знао да је новчаница  кривотворена. Оперативним радом на терену полицијски службеници идентификовали су лице и против њега доставили извјештај надлежном тужилаштву.
       
Скрећемо пажњу свим грађанима,а нарoчито лицима која запримају новац(радницима на благајни, трговцима, конобарима и сл.) да обрате пажњу приликом запримања новчанице било ког апоена, да исту добро прегледају, уколико имају  марк тестда  провјере новчаницу, а уколико посумњају у неисправност новчанице  да исту задрже   и одмах обавјесте полицију.
       
Лица која пуштају у оптицај фалсификовани новац, обично су појединци, који   настоје што брже да купе  неку робу за кривотворену новчаницу, те најчеће по добијању кусура и робе исти вјешто бјеже  ( губи им се траг).
      
Најчешћа мјеста пуштања у оптицај фалсификованих новчаница су трговинске радње, пијаце, услужне радње и слично.
      
Полицијска управа Бијељина овом приликом апелује свим грађанима, да обрате пажњу на запримања новчанице било ког апоена, те  да у случају било какве сумње  одмах обавјесте најближу полицијску станицу на број 122, а новчаницу провјере на најближем шалтеру банке.