Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

На подручју Полицијске управе Бијељина евидентирано укупно смањење броја кривичних дјела за око 5%

| Бијељина | Четвртак, 17. октобар 2019.

     У  просторијама  Полицијске  управе Бијељина  одржана је данас редовна конференција о резултатима рада у протеклих девет мјесеци текуће године.
    
На конференцији је речено, да је Полицијска управа Бијељина током протеклих девет мјесеци текуће године предузела значајне активности у циљу успоствања ефикасног система у борби против свих видова криминалитета, а као резултат рада евидентирано је укупно смањење броја кривичних дјела за око 5%, те смањење броја кривичних дјела општег криминалитета за око 2%.
     
Извршењем задатака из своје законске надлежности остварени су повољни услови ка повећању успјешности у откривању кривичних дјела на подручју наше Управе, као и смањењу нарушавања јавног реда и мира
     
За девет мјесеци текуће године евидентирано  је  смањење броја нарушавања јавног реда и мира  за око 14%, док  коефицијент укупне расвјетљености кривичних дјела износи око 72%.
     
Остварени  су бољи резултати у борби против свих видова општег криминалитета у односу на исти период 2018. године, а чему у прилог говори чињеница смањење укупног броја кривичних дјела  као и већи степен расвјетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу.
     
У протеклом периоду забиљежено је и 20 кривичних дјела отуђења моторних возила ( од чега је 19 расвјетљено), док је у  упоредном периоду односно за девет мејсеци 2018. године забиљежено осам ових дјела.
    
Разлози повећања броја дјела у вези отуђења моторних возила су прије свега у деликвентном понашању повратника у вршењу кривичних дјела, а ријеч је о лицима која су вршила отуђења путничких возила без организованог дјеловања и кориштењем остављених кључева за стартовање унутар возила. Лица која су вршила отуђивање моторних возила А.К. и А.А. евидентирани су као вишеструки повратницу у вршењу тих кривичних дјела.
     
Предузимајући мјере и радње у циљу спречавања кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога полицијски службеници пронашли су и запленили око 645 грама опојне дроге кокаин која је била намјењена тржишту и даљој продаји, и у наредном периоду настављамо рад на спречавању ових кривичних дјела.
     
На нашим путевима за девет мјесеци пет лица је изгубило живот, што је знатно мање у односу на 2018. годину када смо евидентирали нажалост 14 лица.Наглашено је, да поред низа мјера и радњи које се односе на  спречавања криминалитета  значајне активности усмјеравамо  и на  безбједност саобраћаја, те  је напоменуто да је до 31. октобра на нашим путевима радарски систем Дуал.
     
На подручју наше Управе за девет мјесеци ове године евидентирана су 882 мигранта која су илегално прешла границу Босне и Херцеговине. Евидентирано је очигледно смањење ових лица у односу на прошлу годину када је забиљежен 1371 мигрант.
     
Највише пронађених и контролисаних миграната је пореклом из Пакистана, Авганистана и Ирака.
     
Издвојили би, да нисмо имали евидентираних кривичних дјела и прекршаја у којима су мигранти на било који начин учествовали.
     
У мјесецу септембру пронађено је 17 миграната, што је значајно мање на септембар 2018. године када су евидентирана 244 мигранта.