Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

Задовољавајуће стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево

| Источно Сарајево | Сриједа, 23. октобар 2019.

У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руководства Управе презентовани резултати рада за протеклих девет мјесец текуће године.

Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац оцијенио је стање безбједности на подручју Управе као задовољавајуће како у области криминалитета, јавног реда и мира тако и у области саобраћаја, истичићи смањење укупног броја кривичних дјела за 16%, повећану стопу расвијељености кривичних дјела по непознатом починиоцу, као и укупну расвјетљеност кривичних дјела.

„Евидентирали смо два кривична дјела са већим степеном друштвене опасности, Убиство у Источном Сарајеву на чијем расвјетљавању радимо заједно са Управом за тешки и организовани криминалитет МУП-а Републике Српске, под надзором Републичког јавног тужилаштва и Убиство у покушају у Сокоцу које је расввијетљено. Остварили смо добре резултате када су у питању кривична дјела разбојништва, затим висок степен расвијетљњности из области имовинских деликата, крађа и тешких крађа, као и кривичних дјела изазивање опште опасности, гдје је од 17 кривичних дјела, 13 дјела по непознатом починиоцу, од којих је расвијетљено десет. Од осам отуђених возила пронашли смо пет, два отуђена на подручју Кантона Сарајево и два за којима је расписана Интерполова потрага. Евидентирали смо шест напада на полицијске службеника у којима је један полицијски службеник задобио теже тјелесне повреде, а осталих пет лакше. Против извршилаца ових кривичних дјела достављени су извјештаји надлежном тужилаштву.

Настављамо да биљежимо добре резултате по питању сузбијања производње и промета опојних дрога, те смо у ових девет мјесеци пронашли и одузели око 40 килограма марихуана, 7,2 килограма спида, 7905 таблета екстазија, 1,395 килограма опојне дроге МДМА, 102 грама кокаина, 11 грама хероина и мању кличину хашиша.

Стање у области јавног реда и мира је повољно, нарушавања у већем обиму није било, док је остварена добра сарадња са инспекцијским органима на нивоу Републике Српске,али и градским и општинским службама са којима ће се наставити планске активности на побољшању стања из ове области. Смањен је број саобраћајних незгода, али смо евидентирали три саобраћајне незгоде са смртно страдалим лицима. Овим путем још једном апелујемо на возаче да поштују саобраћајне прописе и прилагоде вожњу стању на путу како би заштитили своје животе, али и животе других учесника у саобраћају. Иза нас је ЕЈОФ, зимска туристичка сезона на Јахорини, велики број јавних скупова чије обезбјеђење су полицијски службеници извршили професионалано, на којим није регистрован ниједан инцидент. Такође, реализован је и систем видео надзора у сардањи са Градом Источно Сарајево и општинама, захваљујући којем биљежимо позитивне резултате у области криминалита, јавног реда и мира и  безбједности саобраћаја. Полицијска управа Источно Сарајево наставља са предузимањем планских активности и у наредном периоду у циљу подизања стања безбједности на већи ниво“, навео је начелник Шеховац.

На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у протеклих девет мјесеци регистрована су 352 кривична дјела, поднесена су 303 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 313 лица од којих су 82 повратника у извршењу и један малољетни извршилац, навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић.

Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела износи 87%, док је коефицијент расвијетљености по непознатим починиоцу 67,58%.

Поповић је истако да је од укупног броја кривичних дјела, 282 дјела из области општег криминалитета или 80% и да је највећи број тих дјела из области имовинских деликата.

Eвидентирано је пет кривичних дјела Разбојништво, док је седам ових дјела расвијетљено, од којих су четири из претходног периода.

Регистровано је 21 кривично дјело из области привредног криминалитета, поднесено 17 извјештај тужилаштву, против двадесет лица. Материјална штета причињена извршењем ових кривичних дјела износи oкo 286.000 КМ, док утврђен износ противправне имовинске користи износи око 119.000 КМ.

Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге регистровано је 18  кривичних дјела, достваљено 16 извјештаја тужилаштву, против 26 лица. Поднесено је 28 захтјева за покретање прекршајног поступка из ове области и издато 34 прекршајних налога. Пронађено је и одузето преко 50 килограма различитих врста опојне дроге и око 8000 теблета екстазија.

Регистровано је шест кривичних дјела из облати КЗ БиХ, четри кривична дјела Кријумчарење људи и два кривична дјела кривотворење новца, додао је начелник Поповић.

У протеклих девет мјесеци текуће године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана су 262 нарушавања јавног реда и мира или за 5,2 % више него у упоредном периоду, 350 прекршаја из ове области, против 320 лица, за која је поднесено 38 захтјева за покретање прекршајног поступка и уручено 269 прекршајних налога, наводи начелник Сектора полиције Милан Чворо.

Нарушавања јавног реда и мира у већем обиму није било. У структури прекршаја најчешћи су туча и физички напад, вријеђање, непристојно понашање, конзумирање опојних дрога и др.

Догодиле су се 562 саобраћајне незгоде или за 20,5% мање у односу на исти период прошле године када је забиљежено 707 незгода. Евидентиране су три саобраћајне незгоде са погинулим лицима, 36 саобраћајних незгода са теже повријеђеним лицима, 79 са лакшим повредама лица и 444 незгоде са материјалном штетом.

Регистровано је 22.721 прекршај из области безбједности саобраћаја, док су из саобраћаја искључена1.264  возача и 462 возила. Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 838 случаја, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у 255 случаја, као и због управљања возилом под дејством опијата у 94 случаја.

Надлежном тужилаштву достављено је 25 извјештаја о почињеном кривичном дјелу из области безбједности саобраћаја против 25 лица, додао је начелник Чворо.