Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За првих девет мјесеци задовољавајуће стање безбједности на подручју ПУ Фоча

| Фоча | Четвртак, 24. октобар 2019.

У Полицијкој управи Фоча, данас 24.10.2019.године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за првих девет мјесеци 2019. године. Конференцији су присуствовали замјеник начелника Полицијске управе Васиљевић Раденко, начелник одјељења полиције Крунић Воислав и начелник криминалистичке полиције Томовић Душко.

Присутним новинарима обратио се замјеник начелникa Васиљевић који је истакао да сагледавајући све параметре, a с обзиром да није било тежих кривичних дјела која би својим посљедицама изазвала веће узнемирење јавности као ни већих нарушавања јавног реда и мира, стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча се може оцијенити као задовољавајуће.

Васиљевић је истакао да је у посматраном периоду у односу на упоредни период евидентирано смањење броја кривичних дјела за 3,8 %. Укупно је евидентирано 178  кривичних дјела, док је у 2018. години у истом временском периоду евидентирано 185 кривичних дјела. Поднесено је 159 Извјештаја о почињеном кривичном дјелу против 168 лица, док је коефицијент укупне расветљености 90,4%.

Замјеник је истакао да је смањен и број нарушавања јавног реда и мира на подручју ПУ Фоча за 14,1 %. Приликом нарушавања јавног реда и мира  евидентирано је 170 прекршаја и они су у смањењу  за 6,6 %, док је  број извршилаца прекршаја 166 или мањи за 13,5%. Нема евидентираних прекршаја са пет и више лица.

Начелник Крунић је предочио да је у периоду јануар - септембар стање безбједности задовољавајуће на основу планског приступања и предузимања одговарајућих полицијских мјера и радњи, те да је нарушавање јавног реда и мира у смањењу за 14,1 %, док је број прекршаја такође смањен за 6,6%. Број саобраћајних незгода је повећан за 28,4 % односно евидентиране су 244 саобраћајне незгоде, од којих је 211са материјалном штетом, а 37 са посљедицама по лице – једна са погинулим лицем, 13  са тешко повређеним лицима и 23 СН са лакше повређеним.

Захваљујући константним активностима полицијских службеника из саобраћаја су  искључена 453 возача, од тога 351 возач је искључен због вожње под утицајем алкохола, 68 возача је искључено због управљања моторним возилом прије стицања права, 6 због управљања под дејством дрога и из осталих разлога искључено је 27 возача. Начелник одјељења полиције је истакао да је на основу статистичких показатеља којим располаже МУП Републике Српске, Полицијска управа Фоча са најбољим статистичким резултатима што се тиче евидентираних саобраћајних незгода са настрадалим лицима и уопште са настрадалим лицима, те се на основу тога може закључити да су путеви на нашем подручју једни од најбезбједнијих за учеснике у саобраћају.

У посматраном периоду забиљежено је повећање насиља у породици, те су евидентирана 34 случаја од којих је поднесено 12 извјештаја о почињеном кривичном дјелу,а 22 прекршаја из наведене области. На подручју ПУ Фоча пронађена су 174 илегална мигранта, што је у смањењу за 28,9%, а од укупног броја само 5% су жене, а осталих 95% су лица мушког пола, од којих су највећим дјелом мигранти из Пакистана, Сирије и осталих земаља.

 

Начелник Одјељења криминалистичке полиције Душко Томовић је истакао да је у посматраном периоду на подручју Полицијске управе Фоча евидентирано 178 кривичних дјела, те да је највећи број из области општег криминалитета145 кривичних дјела, а коефицијент расветљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу је 66,6%.Од укупног броја кривичних дјела 68 су против имовине,гдје је  поднесен 61 извјештај против 58 лица, од којих је 46 кд против непознатог извршиоца, од којих су полицијски службеници расвјетлили 27кривичних дјела. Начелник Томовић је истакао да није било теших кривичних дјела из области против живота и тијела која би за исход имала смртну последицу те је из тог разлога стање безбједности задовољавајуће. Од укупног броја кривичних дјела из области привреде евидентирано је 28 кривичних дјела,поднесена су 22 Извјештаја против 30 лица. У посматраном периоду поднесено је пет Извјештаја из области  безбједности саобраћаја, а један Извјештај за кривино дјело Кријумчарење људи из КЗ БиХ. Надлежним тужилаштвима поднесено је и 97 извјештаја о предузетим мјерама и радњама на увид и даље поступање.