Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Лажне вијести портала „Журнал.инфо“

| Бања Лука | Четвртак, 31. октобар 2019.

       Интернет портал Журнал.инфо у тексту под називом „Браћа Ћулум постала браћа Гиљон, а Милаковић-Иван Томић“ објавио је лажне информације тврдећи да је „МУП Републике Српске посљедњих година дaо идентитет најмање тројици криминалаца“.
       
Министарство унутрашњих послова Републике Српске сматра да је непрофесионално и некоректно лажно информисати јавност на овај начин, првенствено зато што промјену идентитета у Републици Српској не врши МУП Српске, већ јединице локалне самоуправе, односно Министарство управе и локалне самоуправе.
    
Законом о личном имену у Републици Српској дефинисано је да се промјена имена може извршити у јединицама локалне самоуправе, док исти овај закон постоји и у Федерацији БиХ, али промјене идентитета у ФБиХ врше кантонални МУП-ови.
        
Министарство унутрашњих послова Републике Српске није запримило, нити одборило било какав захтјев Армина и Нермина Ћулума за промјену имена и ова лица се у бази ИДЕЕА воде под овим именима и немају идентификационе документе под именима Денис и Дамир Гиљон.
      
Лице Саша Милаковић промјену идентитета у Иван Томић извршило је у Београду.
       
Министарство је приликом измјена Закона о личном имену, који је ове године био у скупштинској процедури, тражило да се не дозволи промјена имена криминогеним лицима, управо због појавних облика о којима смо имали сазнања, а која нисмо могли да спријечимо, јер су извршене у складу законом. Ова иницијатива МУП-а РС је прихваћена од стране НСРС
(Службени гласник бр.82, од 04.10.2019.године).