Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Обиљежено 27 година од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде

| Бања Лука | Петак, 01. новембар 2019.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач присуствовао је данас обиљежавању 27. годишњице од оснивања Шестог одреда Специјалне бригаде полиције, поводом чега је служен парастос испред споменика за погинуле припаднике.
      Министар Лукач је рекао да је овај одред био један од елитних и да је имао 511 припадника од којих је више од 200 било рањено, те да су се припадници овог одреда борили на ратиштима широм Републике Српске. Он је додао да су неки од њих дали су живот за слободу српског народа и стварање Републике Српске, што не смије бити заборављено.
     
Предсједник Удружења Шестог одреда ветерана Специјалне бригаде полиције Зоран Крајновић подсјетио је да је одред формиран 1. новембра 1992. године у Бањалуци. Он је навео да је ратни пут је био херојски, а основни циљ је био одбрана вјековних огњишта српског народа.
      Овом приликом, вијенце код спомен-плоче положили су представници МУП-а , Борачке организације Републике Српске, породице страдалих припадника, делегације Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ и града Бањалука.
     Припадници Шестог одреда борили су се на ратиштима широм Републике Српске, а неке од најважнијих акција су учешће у проширењу Коридора, заустављање продора непријатеља на Алибеговића коси на бихаћком ратишту, заузимање коте 850 на Жучи на сарајевском ратишту, те учешће у акцији извлачења цивила из Двора на Уни.
     Од 144 припадника Специјалне бригаде полиције који су живот дали за Републику Српску, њих 13 били су припадници Шестог одреда.