Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Појачане контроле брзине кретања возила и вожње под утицајем алкохола

| Бања Лука | Сриједа, 06. новембар 2019.

       Припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске организују од 07. до 10. новембра 2019. године на подручју Републике Српске појачану контролу учесника у саобраћају са акцентом на контролу прекорачења прописане брзине кретања моторних возила и контролу учешћа у саобраћају под дејством алкохола, опојних дрога или психоактивних лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње. 
     
У првих девет мјесеци 2019. године евидентирано је укупно 7.445 саобраћајних незгода, од чега су 82 саобраћајнe незгодe са погинулим лицима, 336 саобраћајних незгода са тешко повријеђеним лицима, а 1.228 саобраћајних незгода са лакше повријеђеним лицима.
     
Aнализирајући узроке саобраћајних незгода, евидентно је да је најчешћи узрок саобраћајних незгода била непрописна и неприлагођена брзина и то у 19 % или 1.414 саобраћајних незгода, док су у 3,5% случајева или 263 саобраћајне незгоде учествовали возачи који су имали преко 1,5 g/kg алкохола у организму.
     
Полицијски службеници МУП-а Републике Српске су у овој години због прекорачења прописане брзине кретања моторног возила санкционисали 68.917 возача, док је због управљања под дејством алкохола из саобраћаја искључено 14.612 возача. 
      
Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на све учеснике у саобраћају, а посебно на возаче, да се придржавају законских прописа, да брзину кретања прилагоде условима и стању на путевима, те да не управљају возилом под дејством алкохола.