Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Лажне вијести портала „Журнал.инфо“

| Бања Лука | Сриједа, 06. новембар 2019.

     Интернет портал Журнал.инфо у тексту под називом „МУП РС против Перице Станића: Лукач кривотворио податке о стажу кандидата за директора СИПА“ објавио је неистине и тенденциозне оптужбе, манипулишући подацима и информацијама.
 
Наиме, Министарство унутрашњих послова је од стране Независног одбора за Парламентарне скупштине БиХ  за избор директора Агенције за истраге и заштиту (СИПА) запримило 22.10.2019. године акт у којем се од МУП-а Српске тражи податак ко од пријављених кандидата - Перица Станић, Дарко Ћулум и Жарко Лакета и Перица Сатнић „има услове за одлазак у пензију закључно са 21.10.2019. године“.
     
Министарство је у складу са тим актом, након провјера у службеним евиденцијама које се воде у складу са Законом о полицији у унутрашњим пословима, Независном одбору одговорило 30.10.2019. године да „закључно са 21.10.2019. године услове за одлазак у пензију испуњава Перица Станић“.
     
Наиме, према евиденцијама МУП-а Српске, Станић је у фебруару испунио за одлазак за пензију, док Дарко Ћулум услове за одлазак у пензију испуњава тек крајем ове године. Кандидати Жарко Лакета и Горан Зубац не испуњавају услове за одлазак.
     
Подсјећамо, Законом о полицији и унутрашњим пословима предвиђено је да полицијски службеник у поступку утврђивања испуњености услова за престанак радног односа због стицања права на старосну пензију има право да захтјева да му се стаж из период 1992-1995 рачуна у једноструком трајању а не двоструком трајању, те се у складу са тим евиденције МУП-а РС разликују у односу на евиденције Фонда за пензијско и инвалидско осигурање РС.