Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Ријешеност кривичних дјела за мјесец октобар износи 79,4%, а полицијски службеници настављају активности на одржавању повољног стања безбједности

| Бања Лука | Понедељак, 11. новембар 2019.

       У Полицијској управиБања Лука,11.11.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец октобар 2019. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Милош Бркић, начелник Сектора криминалистичке полиције, ПУ Бања Лука Јован Стојичић и начелник Сектора полиције - ПУ Бања Лука, Раденко Стакић.
    
Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука, Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука евидентирано 18,7%  мање кривичних дјела у односу на упоредни период  2018. године.  Начелник Бркић је навео да је за 8,6%мање случајева нарушавања јавног реда и мира и 7,5% више саобраћајних незгода.
      
Начелник Бркић је саопштио да је укупно ријешено 79,4% кривичних дјела, по непознатом извршиоцу расвјетљено је 63,5% кривичних дјела. У транзитном кретању кроз територију која је у надлежности Полицијске управе Бања Лука евидентиран је 31 мигранат.
     
Предузето је низ превентивно-репресивних активности са циљем спречавања и откривања кривичних дјела и одржавања повољног стања безбједности из области криминалитета, јавног реда и мира, али и побољшања стања из области саобраћаја.
    
Реализоване су 4 акције из области криминалитета и јавног реда и мира и 2 акције из области безбједности саобраћаја.Стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће, закључио је начелник Бркић.
     
Начелник Сектора криминалистичке полиције - ПУ Бања Лука Јован Стојичић је изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да је на подручју Полицијске управе Бања Лука у посматраном периоду евидентирано 170 кривичих дјела што је мање за 18,7% у односу на упоредни период 2018. годинe кадa је било евидентиранио 209 кривичних дјела.
     
Из области општег криминалитета евидентирано је 146 кривичних дјела, што је за 18,9 % мање у односу на упоредни период када је било евидентирано 180 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 76%.
     
Из области имовинског криминалитета, евидентирано је 98 кривичних дјела, мање за 19,7% у односу на упоредни период 2018. године када је било евидентирано 122 кривична дјела. Ријешеност ових кривичних дјела је 65,3%. Начелник Стојичић је истакао да је дошло до смањења кривичних дјела „Тешка крађа“ за 14,3% у односу на упоредни период 2018. године.
    
Пријављено је 10 кривичних дјела против живота и тијела, што је мање за 23,1% у односу на мјесец октобар 2018 године када је било пријављено 13 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела је 100%.
    
У области злоупотребе опојних дрога откривено је шест кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено шест извјештаја којима је обухваћено седам осумњичених лица. Поднесено је 12 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузето је одређена количина материје која асоцира на опојну дрогу марихуану, амфетамин и кокаин. Начелник Стојчић је закључио да је стање на подручју ПУ Бања Лука из области криминалитета на задовољавајућем нивоу.
      
Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, наводећи да су унаведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука едивентирана 74 случаја нарушавања јавног реда и мира, мање за 8,6 % у односу на упоредни период, када је евидентирано 81 случај нарушавања јавног реда и мира и 100 прекршаја, што је мање за 8,3 % док је у упоредном периоду евидентирано 109 прекршаја.
     
Евидентирано је 387 саобраћајних незгода, више за 7,5% док је у упоредном периоду било евидентирано 360 саобраћајних незгода.
     
У овим саобраћајним незгодама смртно је страдало једно лице, што је на упоредном нивоу, 16 лица је тешко повређено, у упоредном периоду 9 лица је тешко повријеђено и 60 лица је лакше повређено, док је у упоредно периоду 77 лица лакше повријеђено.
     
Из саобраћаја је искључено 107 возила, 421 возач, од којих је 357 због управљања под дејством алкохола, 51 без положеног возачког испита и из осталих разлога 13 лица.
     
Полицијски службеници континуирано спроводе акције из области безбједности саобраћаја и јавног реда мира уз апел на све учеснике у саобраћају да се придржавају прописа, да одговорним понашањем спријече могуће посљедице по себе и друге учеснике у саобраћају, чиме је своје излагање закључио начелник Стакић.