Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Требиње задовољавајуће

| Требиње | Понедељак, 11. новембар 2019.

        Полицијска управа Требиње је данас, 10. новембра 2019. године одржала конференцију за медије на којој су представљени резултати рада за мјесец октобар 2019. године са упоредним показатељима из октобра 2018. године. Резултате су представили начелник Полицијске управе, Синиша Лакета, начелник Сектора полиција, Петар Козјак и начелник Сектора криминалистичке полиције, Бојан Дабић.
Начелник Полицијске управе Требиње, Синиша Лакета је рекао: “Прво да вам се захвалим на објективном информисању и извјештавању у претходном периоду и да вас укратко упознам са активностима полицијксих службеника Полицијске управе Требиње у мјесецу октобру, које су провођене у континуитету. У мјесецу октобру полицијски службеници су у континуитету проводили активности по питању безбједности саобраћаја, контролом прекорачења ограничења брзине, степена алкохолисаности возача, управљања под дејством наркотика и других опијата, по криминалитету, константне активности привредног криминалитета у документовању кривичних дјела недозвољене трговине акцизним робама, те активности у одржаваљу јавног реда и мира, провођење оперативно тактичких мјера и радњи, рација и опсервација, блокада и засједа којих је више за десет посто него у извјештајном периоду 2018. године. Све ово је допринјело задовољавајућем стању безбједности на подручју Полиоцијске управе Требиње, а таквом стању безбједности у добром дијелу је допринјела и добра сарадња са грађинама, са којима смо у пуном капацитету и контакту, а одређене информације које нам пристижу од истих доприносе нашој брзој реакцији, као и расвјетљавању кривичних дјела. Успјели смо смањити број саобраћајних незгода са погинулим лицима, односно нисмо имали ниједну саобраћајну незгоду са погинулим лицима, док смо у истом извјештајном периоду 2018. године имали једну незгоду са погинулим лицем. Оно чиме нисмо задовољни је и даље велики број возача који управљају возилом под дејство алкохола, а акције које се проводе и радним данима и викендом говоре да и поред наших репресивних активности на терену, постоје возачи који се одлучују да управљају возилом под дејством алкохола. На подручју полицијске управе Требиње имамо сто посто повећање нелегалних миграната, али активности које редовно проводимо доприносе да наше грађане и њихову имовину заштитимо, а и да задокументујемо лица који се баве кријумчарењем људи, а у претходном периоду смо имали и таквих резултата.“
      
Начелник Сектора полиције,  је изнио податке везане за број нарушавања јавног реда и мира и број саобраћајних незгода: „У току мјесаеца октобра2019. године евидентиранo je 27(+8%) нарушавања јавног реда и мира гдје су учињена 42(+20%) прекршаја а за која je пријављенo 38 (+15.2%) лица. Полицијски службеници поднијели су12 ЗППП против 18 лица за учињених 22 прекршаја. Издали су 20 прекршајних налога за 20 лица за учињених 20 прекршаја. У  октобру 2019. године, евидентиране су 43 СН (+2.4%), од којих су 2 СН (ниво) са теже и 7 СН (+40%) са лакше повријеђеним. За разлику од упоредног периода када је евидентирана 1 СН са погинулим у овом периоду није евидентирана ниједна. Евидентирана су 1493 (-13.8%)прекршаја за која је поднесено 26 (+13%) Захтјева за ППП и издата 1283 (-18.6%) прекршајна налога. У посматраном периоду, из саобраћаја је искључено 146 (+87.2%) возача и 41 (+24.2%) возило.
      
Начелник Сектора криминалистичке полиције је у свом обраћању истакао да је у ПУ Требиње у октобру 2019. године,евидентирала35 кривичних дјела, више за 10 у односу на упоредни период. Од укупног броја кривичних дјела на Општи криминалитет се односи 30 кд (+42,8%), на Злоупотребу опојних дрога 1 кд (-50%) и на Привредни криминалитет 4 кд (+300%). Од укупног броја кд (35) по познатом учиниоцу пријављено је 26 кд (+73,3%) док је по нн-у пријављено 9 кд (-10%).Расвијетљено је 9 кд и то изтекућег периода. Надлежним тужилаштвима поднесена су 32извјештаја против 37 лица.Од укупно пријављених 37 лица њих 12 су повратници и 6 малољетници.