Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Повећан број настрадалих лица у саобраћајним незгодама

| Приједор | Уторак, 12. новембар 2019.

      На редовној конференцији за новинаре која је данас, 12.11.2019. године, одржана у Полицијској управи Приједор, резултате радаза мјесец октобар текуће године презентовали су начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић, начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић и начелник Сектора полиције Марио Милашин.
    
  Hачелник Вујановић је навео да је на оперативном подручју Полицијске управе Приједор одржано задовољавајућестање безбједносни а што се огледа у чињеници да није било евидентираних тежих кривичних дјела, чије извршење би изазвало значајније узнемирење грађана.
     
Проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 68,4% док укупна расвијетљеност износи 87,4%.
      
У октобру мјесецу евидентирано је пет кривичних дјела против живота и тијела и сва су ријешена.
      
У извјештајном периоду настављено је са интензивним радом у области откривања кривичних дјела злоупотребе опојних дрога, а том приликом истакао је активност у Приједору, када је приликом контроле лица и претреса стамбеног објекта пронађено око један килограм материје која асоцира на опојну дрогу марихуану.
       
Током протеклог мјесеца укупно су евидентирана и контролисана 73 мигрантa. Наведени мигранти затечени су и контролисани на подручју Приједора и Козарске Дубице. Евидентирано је 1 КД „Оштећење и одузимање туђе ствари“ гдје је том приликом на подручју града Приједора од стране непознатог лица отуђен путнички аутомобил марке „VW Golf 2“ приватно власништвo.Наведено возило је пронађено на подручју Бихаћа од стране полицијских службеника ПС Бихаћ. Том приликом је утврђено да је возило на подручју Приједора отуђено од стране једног мигранта из Марока који се истим одвезао на подручје Бихаћа. Наведено возило је одузето те враћено власнику. Овом приликом начелник је позвао грађане да уколико уоче кретање миграната, да исто пријаве на бесплатни сервисни број „122“ како би се благовремено предузеле мјере контроле.
      
Такође је навео да су полицијски службеници ПУ Приједор присуствовали  састанку у организацији представника ОСЦЕ-а и Градске управе који се односи на активности предвиђене „Акционим планом превенције инцидената и кривичних дјела почињених из мржње и предрасуда на подручју града Приједора за период 2017-2021“. С циљем превенције и адекватне реакције на инциденте који могу да утичу на безбједносну ситуацију, током заједничког састанка усаглашени су закључци и препоруке за даље поступање свих носилаца активности а који се односе на превенцију инцидената и кривичних дјела почињених из мржње и предрасуда.
      
У области безбједности саобраћаја дошло је до повећања броја саобраћајних незгода за 8%.  Евидентиране су двије саобраћајне незгоде у којима су смртно страдала два лица у односу на исти период прошле године када није било СН са погинулим. У мјесецу октобру у саобраћајним незгодама повријеђено је 45 лица или 25 лица више у односу на упоредни период.

     
Начелник Микановић је рекао да је у октобру укупно евидентирано 95 КД што је за 15 кривичних дјела више у односу на исти период предходне године. 81 КД је из области општег криминалитета, шест  КД привредног криминалитета, четири из области злоупотребе опојних дрога, те четири КД из области безбједности саобраћаја.
       
Надлежном тужилаштву је поднесено 85 извјештаја о почињеним КД против 79 лица, од којих су 30 повратници у вршењу кривичних дјела а евидентирана су и четири малољетна извршиоца.
      
Од 81 КД општег криминалитета  највише их је из области имовинских деликата и то 47, од чега се највећи дио односи на крађе  21, тешке крађе седам и оштећење и одузимање туђе ствари осам кривичних дјела.       
У октобру  су расвјетљена и два КД везана за отуђења моторних возила и у оба случаја су предметна возила пронађена и враћена власницима.
       У извјештајном периоду из области злоупотребе опојних дрога надлежном тужилаштву су поднесена четири извјештаја о почињеним КД а надлежном суду су поднесена два захтјева за покретање прекршајног поступка против лица која су починила прекршаје из ове области.
           Начелник Милашин је навео да је у мјесецу октобру 2019. године, укупно евидентирано 27 нарушавања јавног реда и мира и 33 прекршаја из области ЈРиМ, што представља смањење нарушавања за 23 % и евидентираних прекршаја за 27 % у односу на упоредни период.
            Није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму у коме је учествовало пет и више лица.Сви јавни скупови протекли су безбједно и без инцидената а стање у овој области може се оцијенити као задовољавајуће.
            У области безбједности саобраћаја у мјесецу октобру 2019. Године,  укупно је евидентирано 2565 прекршаја. Евидентирано је 82 СН или за 6 више у односу на упоредни период, од чега двије саобраћајне незгоде са погинулим лицима у којима су смртно страдала два возача путничких аутомобила.
            Начелник је подсјетио грађане да од 15. новембра 2019. године ступа на снагу законска обавеза да без обзира на временске услове, сва моторна возила до 15. априла наредне године, морају имати одговарајућу зимску опрему.