Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У републичкој акцији за четири дана санкционисано више од пет хиљада учесника у саобраћају

| Бања Лука | Сриједа, 13. новембар 2019.

         Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске у оквиру републичке акције која је трајала од 07. до 10. новембра 2019. године, евидентирали су 3.403 прекршаја прекорачења прописане брзине кретања моторним возилом, 766 возача са присуством алкохола у организму за вријеме управљања моторним возилом и више стотина прекршаја по другим основама.
     
Приликом испитивања присуства алкохола у организму, 109 возача задржано је у службеним просторијама лишењем слободе због присуства алкохолау организму. Такође, 21 лице је санкционисано због одбијања да се подвргну алкотестирању, док је код тестираних:
- 401 возача утврђена количина алкохола од 0,31 до 0,80 g/kg
- 250 возача утврђена количина алкохола од 0,81 до 1,50 g/kg
- 88 возача утврђена количина алкохола преко 1,51 g/kg
- 27 возача млађих од 21 године старости или са мање од три године возачког искуства који су имали више од 0,0 g/kg алкохола у организму.
       
Највећа концентрација алкохола у организму у вриједности од 4,26 g/kg, утврђена је код возача контролисаног у Требињу.
       Такође, за 14 возача процијењено је да би их требало потвргнути испитивању на присуство опојних дрога или лијекове који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње, од чега је њих 12 одбило да се подвргну тестирању, те су исти санкционисани и искључени из саобраћаја, а код два возача резултат испитивања је био негативан.
       
За прекршаје прекорачења прописане брзине кретања моторним возилом издавањем прекршајног налога на лицу мјеста, санкционисано је 2.868 учесника у саобраћају, док ће за 535 учесника у саобраћају, којима је брзина кретања возилом евидентирана мобилним радарским системима, прекршајни налог бити достављен путем поште.
        С обзиром да тренутни временски услови условљавају одвијање саобраћаја по мокром и влажном коловозу, као и у условима смањене видљивости, Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на учеснике у саобраћају да се одговорно понашају и прилагоде брзину кретања моторног возила условима и стању на путевима.