Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Од 15. новембра обавезна употреба зимске опреме

| Бања Лука | Четвртак, 14. новембар 2019.

       Министарство унутрашњих послова Републике Српске подсјећа грађане да je од 15. новембра текуће године до 15. априла наредне године обавезно посједовање одговарајуће зимске опреме за сва моторна возила.
       
Зимска опрема подразумијева:
а) За путничка моторна возилаи остала моторна возила чија највећа дозвољена маса није већа од3.500 кг и немају више од 8 сједишта:
1) зимски пнеуматици на сва четири точка. Зимска гума (пнеуматик) је на свом боку означена љедећим ознакама: МС, М+С или М&С и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрисупланине с три врха, чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање 4 мм.
2) гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја износи минимум 4 мм и у приборуодговарајући ланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова.
б) За моторна возила чија највећа дозвољена маса прелази 3.500 кг и аутобусе :
1) зимски пнеуматици на погонским точковима. Зимска гума (пнеуматик) је на свом бокуозначена сљедећим ознакама: МС, М+С или М&С и знаком сњежне пахуљице на стилизованом обрисупланине с три врха, чија дубина газећег слоја по дубини износи најмање 4 мм, а под зимском опремомза ова возила подразумијева се још и ланци за снијег и приручни алат (лопата,врећа пијеска од 25 до 50 кг),
2) гуме са љетним профилом чија дубина газећег слоја по дубини износи минимум 4 мм и у приборуланци који се постављају на погонским точковима у случају зимских услова, а под зимскомопремом за ова возила подразумијевају се још и приручни алат (лопата,врећа пијеска од 25 до 50 кг).
За непосједовање зимске опреме, Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ предвиђена је новчана казна од 40 КМ.
Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да се придржавају прописа којима је дефинисана обавеза употребе зимске опреме како би безбједност учесника у саобраћају била на што вишем нивоу.