Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У мјесецу октобру смањен број кривичних дјела док је повећана њихова расвијетљеност

| Зворник | Четвртак, 14. новембар 2019.

     У Полицијској управи Зворник, 14.11.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре на којој су резултате рада за мјесец октобар текуће године презентовали замјеник начелника Полицијске управе Зворник Владан Василић, начелник Сектора полиције Дражан Еркић и начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић.
      Замјеник начелника Управе Владан Василић,истакао је да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Зворник стабилно изадовољавајуће, напомињући да у извјештајном периоду није било евидентираних тешких кривичних дјела, нарушавања јавног реда и мира у већем обиму нити догађаја који би изазвали узнемиреност грађана на подручју ПУ Зворник.
      
Начелник Сектора полиције Дражан Еркић, истакао једа је у токупротеклог мјесеца евидентирано40нарушавања јавног реда и мира у којима јеучествовало 55 лица, од којих је13 повратника и један малољетник. Полицијски службеници су том приликом поднијели девет захтјева за покретање прекршајног поступка и издали су 38 прекршајних налога.
     Начелник Еркић
је додао да суу мјесецу октобру ове године евидентиране43саобраћајненезгоде, што је за 27,1% мање у односу на упоредни период када је евидентирано 59 незгода. Број настрадалих лица у тим незгодама је 20 и он је за 25,9% мањи у односу на упоредни период. У тим незгодама, није било смртно страдалих лица док је у упоредном периоду једно лице смртно страдало, пет лица је тешко повријеђено, дој је број лакше повријеђених лица 15. Из саобраћаја је искључено 26 возила, док је број искључених возача из саобраћаја 124, од чега је због вожње под дејством алкохола искључено 88 возача. 
       
На крају, начелник Еркић је додао да је од 15. новембра текуће године до 15. априла наредне године, обавезно посједовање зимске опреме без обзира на временске услове и том приликом је апеловао на све грађане да поштују саобраћајне прописе, како би своју безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.
     
Начелник Сектора криминалистичке полиције Младен Савић,истакао је да је у октобру текуће године на подручју ПУЗворникевидентирано 57 кривичних дјела што је 17,4% мање у односу на упоредни период. Од овог броја, 48 кривичних дјела је из области општег криминалитета, од којих су ријешена 43 дјела, или 89,36%, док је од 26 кривичних дјела по непознатом извршиоцу, расвијетљено 21 дјело, или 80,77%.Укупан број пријављених лица је 41, од чега је осам повратника и један малољетник.
     
У извјештајном периоду евидентирано је 30 кривичних дјела против имовине. Укупна расвијетљеност ових кривичних дјела износи 83,33% и она је већа у односу на упоредни период за 27,18%, док расвијетљеност по непознатом извршиоцу износи 79,17% и она је већа у односу на упоредни период за 45,13%.
     
У области злоупотребе опојних дрога, у октобру 2019. године откривеноје12 случајева, од чега су два кривична дјела и 10 прекршаја из ове области.
      
У области привредног криминалитета, у мјесецу октобру текуће године евидентирано је пет кривичних дјела из ове области.
     
Полицијски службеници су у протеклом мјесецу евидентирали једно кривично дјело „Кријумчарење људи“, због чега је поднијет извјештај о почињеном кривичном дјелу Тужилаштву БиХ против једног лица.