Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Реализована оперативна акција „Сава“

| Бања Лука | Понедељак, 25. новембар 2019.

        Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, 23.11.2019. године реализовали су акцију кодног назива „САВА“, усмјерену на спречавање трговине људима.
        Реализацији акције претходиле су планиране активности, оперативни надзор над лицима, опсервације на подручју Полицијске управе Бања Лука и Градишка, контрола путничких аутомобила и др. У току акције слободе је лишено шест лица, иницијала Н.Б., Ј.Б., В.Ј., из Градишке и Б.Б. из Бања Луке, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело „Кријумчарење лица“, и два лица афро-азјског поријекла У.М. и А.Х. оба из Пакистана.
Четири лица лишена су слободе у непосредној близини граничног прелаза у Градишкој гдје су приликом контроле путничког аутомобила у пртљажнику возила затечена два лица афро-азијског поријекла а два лица на подручју Града Бања Лука.
Оперативним радом дошло се до сазнања, да су наведена лица боравила у изнајмљеном стану у Бања Луци, истог дана по наредби Основног суда у Бања Луци извршен је претрес стана гдје је пронађена и одузета материја која својим изгледом асоцира на опојну дрогу марихуану око 5,3 грама.
Након завршене криминалистичке обраде кријумчарена лица су предата Служби за послове са странцима ТЦ Бања Лука.
 Против осумњичених лица, Тужилаштву БиХ биће достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу „Кријумчарење лица“. Слиједи даљи рад на идентификовању осталих ученика у извршењу овог кривичног дјела.