Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Спријечимо вршњачко насиље

| Бања Лука | Понедељак, 25. новембар 2019.

      Инспектор у Управи за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Александар Миладиновић, данасу просторијама Центра за културу и образовање у Добоју, за ученике свих средњих школа из Добоја,  одржао је предавање на тему вршњачко насиље и други појавни облици малољетничке делинквенције те је исте овом приликом упознао и са  безбједносним ризицима коришћења друштвених мрежа.
       
Tоком предавања ученици су упознати са свим категоријама вршњачког насиља, како га препознати и како превентивно дјеловати.  Такође,  упознати су која су то неприхватљива понашања и која су законом санкционисана.
      
Овом приликом у обраћању медијима помоћник командира Полицијске станице Добој 1 Горан Петровић изјавио је да је на подручју града Добоја ове године забиљежен један случај нарушавања јавног реда и мира, односно туча у којој су учествовала три ученика, док већих случајева вршњачког насиља није било.
        Овим предавањима циљ је сазнати оно што није пријављено а догодило се, а посебно да се дјеца едукују  као потенцијане жртве како да препознају те на који начин и коме да пријаве насиље, навео је Миладиновић.
       
Миладиновић је кроз примјере који су евидентирани у Републици Српској тако и у окружењу указао на правила понашања на интернету, којом приликом је ученицима савјетовао да се и на друштвеним мрежама придржавају бонтона као и у реаланом животу.
      
Предавање се реализује као једна у низу превентивних активности полицијских службеника којима се жели ученицима скренути пажња на све опасности са којима се могу сусрести усљед неправилне употребе интернета, посебно друштвених мрежа.