Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У октобру на подручју Полицијске управе Фоча задовољавајуће стање безбједности

| Фоча | Сриједа, 27. новембар 2019.

       У Полицијској управи Фочаданас 27.11.2019. године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец октобар 2019. године. Конференцији су присуствовалиначелник Полицијске управе Фоча  Костовић Велимир,  начелник Oдјељења полиције Крунић Воислав и начелник Одјељења криминалистичке полиције Томовић Душко.
       
Начелник Полицијске управе Костовић Велимир    истакао је  да је у октобру мјесецу 2019. године  на основу свих параметара тј. да није било извршених кривичних дјела која би својим посљедицама изазвала веће узнемирење јавности, као ни прекршаја  односно нарушавања јавног реда и мира са пет или више лица , стање безбједности на подручју које  покрива ПУ Фоча задовољавајуће.
      
Начелник Одјељења полиције Крунић је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 50  прекршаја те да је у односу на упоредни период 2018. године повећање за око 78,6 %.Прекршаје је починило 42 лица, није било евидентираних малољетника као починиоцапрекршаја.Није било евидентираних прекршаја са пет и више лица, као ни малољетних извршилаца прекршаја.
       
Начелник Крунић је изјaвио да је  у мјесецу октобру евидентирано 25 саобраћајних незгода из области безбједности саобраћаја, што је  више за једну саобраћајну незгоду или  4,2% у односу на исти период претходне године.Евидентирана је 1 саобраћајна незгода са настрадалим лицем и 24 са материјалном штетом. У посматраном периоду није  било  саобраћајних незгода са погинулим лицем, док је евидентирана 1 саобраћајне незгоде са тешко повређеним лицем те се може видјети да је структура незгода повољна.Захваљујући константним активностима полицијских службеника у посматраном периоду 2019. године из саобраћаја је искључено 42 возача од чега 32 због вожње под утицајем алкохола, 5 због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом. Такође, из саобраћаја је искључено 33 возила од чега 19  због истека регистрације преко 30 дана и 1 из осталих разлога, а 13 због техничке неисправности, закључио је начелник Крунић.
        
Начелник Томовић је изјавио да је у октобру мјесецу евидентирано 20 кривичних дјела, односно мање  за 4,8 % у односу на исти период претходне године. Од укупног броја  евидентирана су два кривична дјела из области привредног криминалитета, док су остала 18 из области општег криминалитета. У посматраном периоду евидентиран  догађаја који је изазвао пажњу је Насиље у породици или породичној заједници којом приликом је једно лице смртно страдало, гдје су надлежном тужилаштву уз Извјештај о почињеном кривичном дјелу предато  једно  лице. Надлежним тужилаштвима поднесено је 20 извјештаја против 20 лица. Такође је истакао да је коефицијент укупне раствељености кривичних дјела око 75%, док је у извјештајном периоду евидентирано осам кривичних дјела по НН извршиоцу од којих је расветљено три.
       
На конференцији начелник Крунић  је упутио апел грађанима за употребу зимске опреме која је обавезна за сва возила од 15.11. до 15.априла наредне године, као и да своју вожњу прилагоде условима и стању пута због безбједности сви учесника у саобраћају.