Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Примао плату а био на издржавању затворске казне

| Добој | Петак, 29. новембар 2019.

        Полицијска управа Добој, Окружном јавном тужилаштву Добој поднијела је Извјештај о извршеном кривичном дјелу против лица иницијала М.П. и М.П., оба из Добоја, због основа сумње да су извршила кривично дјело „Злоупотреба права из социјалног осигурања“, против лица иницијала Н.П. из Добоја, због основа сумње да је извршило кривично дјело „Злоупотреба службеног положаја или овлашћења“ и против лица иницијала М.О. из Добоја, због основа сумње да је извршило кривично дјело „Злоупотреба службеног положаја или овлашћења и кривично дјело „Повреда обавезе вођења трговачких и пословних књига и састављања финансијских извјештаја и њихово фалсификовање или уништавање“.
        За првопријављено лице иницијала М.П. постоји основ сумње да је
током 2018. године,  симулирањем неспособности за рад постигло да му се признају права из социјалног осигурања која му по законским прописима не припадају, а за другопријављено лице иницијала  М.П. постоји основ сумње да је на противправан начин постигло да се првопријављеном лицу признају права из социјалног осигурања која му по законским прописима не припадају. Трећепријављено лице иницијала Н.П. је као одговорно лице искористило свој положај да би првопријављеном лицу прибавило противправну имовинску корист, а за четверопријвљено лице иницијала М.О. постоји основ сумње да је као одговорно лице искориштавањем свог положаја прибавило корист прворијављном лицу, те као одговорно лице својим потписом и печатом овјерило исправу са неистинитим садржајем.
       
Лица иницијала М.П., Н.П. и М.О. су на наведни начин прибавила противправну имовинску корист првопријављеном М.П. у виду обезбјеђења свих права по основу радног односа и социјалног осигурања (здравственог и пензионог осигурања) у трајању од скоро годину дана, док се наведено лице налазило на издржавању казне затвора у Казнено поправном заводу Источно Сарајево, по пресуди Основног суда Добој, због извршеног кривичног дјела  „Угрожавање јавног саобраћаја“.