Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У Бањалуци обиљежен Међународни мјесец борбе против болести завсности

| Бања Лука | Сриједа, 04. децембар 2019.

     Поводом обиљежавања Међународног мјесеца борбе против болести зависности, полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука су данас,  на Тргу Крајине у Бања Луци, ивршили подјелу летака под називом „Само је породица прави избор!“.
           
На промотивном материјалу, између осталог, приказани су корисни савјети који ће помоћи родитељима да препознају понашање дјетета, односно, које кораке требају направити уколико открију да њихово дјете конзумира опојне дроге. 
    
       Предузимајући активности на спречавању, откривању и документовању кривичних дјела из области злоупотребе опојних дрога, на подручју Полицијске управе Бања Лука у току 11 мјесеци текуће године, полицијски службеници су слободе лишили 273 лица која се могу довести у везу са злоупотребом опојних дрога, поднешено је укупно 47 Извјештаја  о почињеном кривичном дјелу против 64 лица и такође, 136 Захтјева за покретање прекршајног поступка против 45 лица. Пронађено је и одузето 1,7 кг кокаина, те око 38 кг марихуане, затим око 4 кг хашиша, 130 гр амфетамина – спида, 196 комада екстазија као и одређене количине других врста опојних дрога.
Осим превентивних активности, полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука предузимају и репресивне мјере у вези са злоупотребом  опојних дрога.За првих 11 мјесеци полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука у сарадњи са Управом за организовани и тешки криминалитет, под надзором Окружног јавног тужилаштва  Бања Лука реализовали су акције кодних назива „Клуб“, „Клуб2“ и „Клуб3“, усмјерених на откривање и процесуирање организованих криминалних група које се баве илегалном препродајом опојних дрога.
         Полицијски службеници свих организационих јединица на подручју ове Управе  и у наредном периоду ће наставити са превентивним активностима поводом обиљежавања Међународног мјесеца борбе против болести зависности.   
       Овом приликом апелујемо на све грађане али и на институције да се укључе у активности спречавања злоупотребе опојних дрога, како би прије свега заштитили дјецу али и остале грађане од болести зависности.