Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Пронађен возач који се удаљио са лица мјеста саобраћајне незгоде у којој је пјешак смртно страдао

| Приједор | Четвртак, 12. децембар 2019.

       На редовној конференцији за новинаре која је данас, 12.12.2019. године, одржана у Полицијској управи Приједор резултате радаза мјесец новембар текуће године презентовали су начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић, начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић и начелник Сектора полиције Марио Милашин.
      У уводном обраћању начелник Вујановић је навео да је на оперативном подручју Полицијске управе Приједор одржано задовољавајућестање безбједности.
     
Проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 63% док укупна расвијетљеност износи 82%.
      
Овом приликом је рекао да су у мјесецу новембру евидентирана 83 кривична дјела или за 9% више у односу на исти период претходне године. Из области имовинских деликата евидентирано је 51 кривично дјело или за 50% више а повећан је број извршених кривичних дјела тешка крађа и крађа. Такође је навео да је у овој области дошло до повећања процента расвјетљености ових кривичних дјела у односу на упоредни период претходне године.
       
Током протеклог мјесеца укупно су евидентирана и контролисана 53 мигрант
a  а који су затечени на подручју града Приједора, Козарске Дубице и Костајнице.
        
У области безбједности саобраћаја евидентиранo је повећање броја саобраћајних незгода. Овом приликом је навео да је у новембру на подручју Козарске Дубице евидентирана једна саобраћајна незгода са смртно страдалим лицем. У овој саобраћајној незгоди пјешак је задобио тешке тјелесне повреде усљед којих је преминуо док се возач удаљио са лица мјеста. Истог дана на основу оперативног рада, полицијски службеници идентификовали су и лишили слободе возача који је учествовао у саобраћајној незгоди, након чега се возилом удаљио са лица мјеста непружајући помоћ повријеђеном лицу.           
       
Имајући у виду да су предстојећи новогодишњи и божићни празници период када се може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава и незаконита употреба оружја, ова Управа, организује низ активности које првенствено имају за циљ подизање друштвене свијести о опасностима и посљедицама употребе пиротехничких средстава и незаконите употребе ватреног оружја.
      
Овом приликом апеловао је на грађане да се из безбједносних разлога током предстојећих празника суздрже од незаконите употребе ватреног оружја и пиротехничких средстава као и употребе алкохола приликом учестовања у саобраћају или боравка на јавним мјестима, како не би угрозили себе и друге или се довели у ситуацију да алкохол буде узрок сукоба или других нежељених посљедица.
      
Начелник Микановић је навео да је новембру евидентирано 71 кривично дјело из области општег криминалитета, шест привредног криминалитета, четири из области злоупотребе опојних дрога, те двакривична дјела из области безбједности саобраћаја.
        
Од укупног броја евидентираних КД 41 је почињено од стране непознатог извршиоца, а расвјетљено их је 26. Надлежном тужилаштву  поднесен је 81 извјештај против 64 лица, од којих су 26 повратници у вршењу кривичних дјела а евидентиран је и један малољетни извршилац. Из области општег криминалитета 41 КД је почињено од стране непознатог починиоца. Из области имовинских деликат највећи дио односи на крађе  18, тешке крађе 14 и преваре осам. Крађа и тешких крађа је евидентирано за 13 више у односу на исти период прошле године али је овај тренд повећања пратио и одговарајући  проценат расвјетљености ових КД по НН извршиоцу од 62,5 %.
       
Из области привредног криминалитета евидентирано је шест КД а причињена материјална штета настала извршењем ових дјела износи око 47.000 КМ док противправно стечена имовинска корист износи око 90.000 КМ.
    
У извјештајном периоду из области злоупотребе опојних дрога надлежном тужилаштву су поднесена четири  извјештаја о почињеним КД а  надлежном суду су поднесена два захтјева за покретање прекршајног поступка против лица која су починила прекршаје из ове области.
      
Начелник Милашин је навео да је током новембра, укупно евидентирана 24 нарушавања јавног реда и мира и 34 прекршаја из ове области.    
По структури прекршаја највише прекршаја је почињено тучом и физичким нападом, што представаља око 30% од укупног броја  прекршаја ЈРиМ. Пријављен је један малољетник као починилац прекршаја, док је број повратника у вршењу прекршаја смањен за 17 %.
            Није било нарушавања јавног реда и мира у већем обиму а стање у овој области оцијенио је као стабино.
            Евидентиране су 94 саобраћајне незгоде од чега једна саобраћајна незгода у којој је смртно страдао пјешак.
            У области безбједности саобраћаја у мјесецу новембру 2019. године,  укупно је евидентирано 2619 прекршаја или 30% више у односу на упоредни период. Из саобраћаја је искључено 98 возила као и 333 возача од којих највећи број (286) због управљања под утицајем алкохола.