Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Пјешаци будите видљиви у условима смањење видљивости - носите свјетлоодбојни прслук

| Бијељина | Сриједа, 25. децембар 2019.

     Зимски период карактеристичан  је по већем броју саобраћајних незгода са пјешацима и бициклистима, а наручито у условима смањене видљивости  у периоду од 16,00 часова.
     
Највећи број саобраћајних незгода са овим категоријама регистрован је као последица непрописног кретања пјешака, кретање коловозом под дејством алкохола, као и кретање пјешака коловозом  у ван насељеном мјесту без свјетлоодбојног прслука.
     
Као би утицали да се смањи црна статистика апелујемо на пјешаке и бициклисте да користе свјетлоодбојни прслук који у значајној мери  помаже да пјешак буде уочен од стране возача.  Зимски период карактеристичан  je и по томе што већи број број наших  суграђана носи тамну одјећу ( јанке и капе) што у многоме отежава њихову видљивост а посебно у улицама и мјестима који нису освјетљени.
     
Из тих разлога, апелујемо као на пјешаке тако и на бициклисте, као рањивим категоријама учесника у саобраћају да  у условима смањене видљивости, а наручито у периоду од 16,00 часова користе свјетлоодбојни прслук, да у ваннасељеном мјесту користе лијеву ивицу пута, да коловоз прелазе искључиво на обиљеженом пјешачком прелазу, као и да се не крећу коловозом уколико су под дејством алкохола.
    
Не дозволите да постанете дио црне статистике!  Ако сте пјешак носите одјећу која на себи има флуроцентне и свјетле дјелове као би били уочени од стране возача као учесника у саобраћају.