Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У Полицијској управи Бања Лука стање безбједности на задовољавајућем нивоу

| Бања Лука | Четвртак, 26. децембар 2019.

      У Полицијској управиБања Лука,26.12.2019. године,одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец новембар 2019. године. На конференцији су присуствовали начелник ПУ Бања Лука Милош Бркић, начелник Сектора криминалистичке полицијеЈован Стојичић и начелник Сектора полиције Раденко Стакић.
     
Уводним излагањем присутнима се обратио начелник ПУ Бања Лука, Милош Бркић, који је укратко анализирао најзначајније статистичке показатеље, наводећи да је у наведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лука евидентирано195 кривичих дјела, 10,2% више кривичних дјела у односу на упоредни период 2018. године, 80 случајева нарушавања јавног реда и мира што је за 21,2 % више случајева нарушавања јавног реда и мира у односу на 2018. годину и 354 саобраћајне незгоде процентуално више за 8,3 % више саобраћајних незгода у односу на упоредни период 2018. године. Начелник Бркић је истакао да је евидентирано једно кривично дјело „Разбојништво“ и једно кривично дјело „Тешко убиство“, која су и расвјетљена, док су остала кривична дјела мање друштвене опасности. Истакао је да је укупно ријешено 78,5% кривичних дјела, а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 60% кривичних дјела.
Предузето је низ превентивно-репресивних активности са циљем спречавања и откривања кривичних дјела и одржавања повољног стања безбједности из области криминалитета, јавног реда и мира, али и побољшања стања из области саобраћаја.
Реализоване су четири оперативне акције, које су резултирале лишењем слободе 14 лица, те одузимањем предмета који потичу из кривичних дјела.
Реализовано је 13 акцијa из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, успјешно је обезбјеђено 32 јавна окупљања и 124 спортске приредбе. На основу наведеног стање безбједности на подручју Полицијске управе се цијени као задовољавајуће, закључио је начелник Бркић.
На крају свог излагања начелник Бркић је упутио апел грађанима,с обзиром да је почела сезона празника да предузму мјере како би умањили ризик за своју имовину јер потенцијални извршиоци вјешто користе такве прилике, а уколико уоче кретање сумњивих непознатих лица у близини стана, куће или паркиралишта одмах обавјестите полицију.  
Такође, апеловао је и на правилну употребу пиротехничких средстава, како би сачували свој живот и живот људи у својој околини, те да се грађани уздрже од прекомјерног конзумирања алкохола и незаконите употребе ватреног оружја.
Начелник Сектора криминалистичке полиције Јован Стојичић је изложио најзначајније статистичке показатеље из области криминалитета наводећи да је на подручју Полицијске управе Бања Лука у посматраном периоду евидентирано 195 кривичних дјела што је више за 10,2 % у односу на упоредни период 2018. годинe кадa је било евидентирано 177 кривичних дјела.
Укупно је ријешено 153 кривична дјела или 78,5% а по непознатом извршиоцу расвјетљено је 63 кривична дјела или 60%.
Из области општег криминалитета евидентирано је 166 кривичних дјела, што је за 4,4 % више у односу на упоредни период када је било евидентирано 159 кривичних дјела, а ријешеност ових кривичних дјела износи 76,5%.
Из области имовинског криминалитета, евидентирано је 96 кривичних дјела, док је у упоредном периоду 2018. године евидентирано 105 кривичних дјела, што је мање за 8,6%. Ријешеност ових кривичних дјела је 59,4%.  У мјесецу новембру евидентирано је једно кривично дјела „Разбојништво“, које је и расвјетљено. Није било евидентирано кривичних дјела у вези са крађом/отуђењем моторних возила.
Пријављено је 18 кривичних дјела против живота и тијела, а ријешеност ових кривичних дјела је 100%. Евидентирано је једно кривично дјело „Тешко убиство“ по непознатом извршиоцу које је и расвјетљено, а од осталих кривичних дјела најбројније су „Тјелесне повреде“.
Евидентирана су четири кривична дјела из области полног интегритета која су и расвјетљена.
У области злоупотребе опојних дрога откривено је 5 кривичних дјела, због којих је надлежном тужилаштву достављено 4 извјештаја којима је обухваћено 4 осумњичена лица. Поднесено је 15 захтјева за покретање прекршајног поступка, а одузета је одређена количина опојне дроге, марихуане, амфетамина, хашиш, медицинске дроге, екстази и кокаина.
Из обасти привредног криминалитета откривено је 9 кривичних дјела и поднесено је 6 извјештаја против 7 лица.
Начелник Стојчић је закључио да је стање на подручју ПУ Бања Лука из области криминалитета на задовољавајућем нивоу.
Начелник Сектора полиције Раденко Стакић је изложио најзначајније показатеље из области јавног реда и мира и безбједности саобраћаја, наводећи да је унаведеном периоду на подручју Полицијске управе Бања Лукаевидентирано 80 случајева нарушавања јавног реда и мира, што је више за 21,2 % у односу на упоредни период, када је евидентирано 66 случајева нарушавања јавног реда и мира и 104 прекршаја, више за 11,8 % док је у упоредном периоду евидентирано 93 прекршаја. Повећање се углавном односи на прекршаје који су уочили својим радом полицијски службеници као што су просијачање, послуживање алкохола и држање опасних животиња без надзора.
Евидентирано је 354 саобраћајне незгоде, више за 8,3% док је у упоредном периоду било евидентирано 327 саобраћајних незгода.
У овим саобраћајним незгодама смртно су страдала три лица, што је на упоредном нивоу, 7 лица је тешко повређено, што је мање за 41,7% у упоредном периоду 12 лица је тешко повријеђено и 83 лица је лакше повређено, док је у упоредно периоду 62 лица лакше повријеђено.
Из саобраћаја је искључено 62 возила, 581 возач, од којих је 499 због управљања под дејством алкохола, 1 због управљања под дејством опојних дрога, 61 без положеног возачког испита и из осталих разлога 20.
Полицијски службеници континуирано спроводе акције из области безбједности саобраћаја и јавног реда мира уз апел на све учеснике у саобраћају да се придржавају прописа, да одговорним понашањем спријече могуће посљедице по себе и друге учеснике у саобраћају, чиме је своје излагање закључио начелник Стакић.