Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Обиљежимо новогодишње и божићне празнике на достојанствен и безбједан начин

| Добој | Уторак, 31. децембар 2019.

      Поводом предстојећих празника,  а у циљу заштите личне и имовинске безбједности грађана, Полицијска управа Добој спроводи појачане планске превентивне и репресивне мјере и активности.
     
Имајући у виду да сеу вријеме новогодишњих и божићних празника може очекивати појачана употреба пиротехничких средстава и незаконита употреба оружја, превентивне активности  усмјерене су на подизање друштвене свијести о опасностима и посљедицама које могу настати употребом пиротехничких средстава и незаконитом употребом ватреног оружја.
     
Подсјећамо да је Законом о производњи и промету експлозивних материја, запаљивих течности и гасова, без одобрења МУП-а Републике Српске забрањена продаја средстава за мале ватромете, петарде, римске свјећице, мале ватрометне бицикле, фонтане, бенгалске бакље, ракете и других сличних производа. Продаја ових пиротехничких средстава дозвољена је само у продавницама оружја и муниције или продавницама пиротехничких производа и могу их купити само пунољетна лица.
       Употреба пиротехничких средстава на мјестима која за то нису предвиђена, кажњива је Законом о јавном реду и миру, односно пр
eдвиђене новчане казне за физичкa лицa изнoсe oд 300,00 дo 900,00 КM, a зa прaвнa лица oд 2.000 дo 6.000 КM.
     
Уколико је малољетник нарушио јавни ред и мира употребом пиротехничких средстава на начин да је на јавном мјесту изазвао узнемирење грађана, а прекршај је узроковон пропуштањем старања,  његовим родитељима или старатељима изриче се новчана казна у висини од 400,00 до 1.200,00 КМ, ако се прекршај почини у периоду од 23, 00 до 06, 00 часова, изриче се новчана казна од 500, 00 до 1.500, 00 КМ.
     
Полицијска управа Добој апелује на родитеље да дјецу упознају са могућим посљедицама нестручне употребе пиротехничких средстава, да петарде нису играчке и да не постоји безопасна пиротехника.
      
Апелујемо на грађане да за вријеме празникаи сами предузму интензивније мјере заштите како би умањили ризик од ситуација у којим би криминогена лица, користећи непажњу или одсуство домаћина, могла угрозити или отуђити њихову имовину.
      
У циљу спречавања догађања саобраћајних незгода са посљедицама по лица, ПУ Добој ће спроводити потребне мјере и радње усмјерене на  појачану контролу учесника у саобраћајуса акцентом на контролу брзине кретања возила те контролу и сакционисање вожње под дејством алкохола. Поново апелујемо
на возаче да ради своје и безбједности других учесника у саобраћају,  брзину кретања возила прилагоде временским приликама, особинама и стању пута и да не започињу вожњу под дејством алкохола.