Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Добој стање безбједности за претходну годину оцијењено као задовољавајуће

| Добој | Четвртак, 23. јануар 2020.

        На редовној годишњој конференцији за новинаре која је данас, 23.01.2020. године  одржана у згради Полицијске управе Добој, начелник Слободан Радинковић истакао је да је стање безбједности током претходне године било на задовољавајућем нивоу те да није било евидентираних кривичних дјела који би по начину извршења и друштвеној опасности довели до значајнијег узнемирења јавности.
        
Током 2019. године евидентирана су укупно 1.094 кривична дјела, а у истом мјесецу претходне године 1.125 што представља смањење за 2, 8%. У наведеном периоду евидентирано је 978 кривичних дјела општег криминалитета а разријешено 787 кривичних дјела. Коефицијент расвијерљености већи је за  4,3 % у односу на исти период претходне године.
     
У посматраном периоду отуђено је 15 моторних возила као и један покушај отуђења моторног возила, 11 возила је пронађено а такође и седам возила која су отуђена на подручју ФБиХ.
     
У наведеном периоду евидентирано је седам кривичних дјела разбојништва, од којих су два у покушају. Расвијетљено је пет кривиччних дјела од којих је једно из претходне године. У истом периоду претходне године евидентирано је 16 КД разбојништва.
     
Надлежном тужилаштву поднесено је 839 извјештаја о извршеним кривичним дјелима против 816 лица, од чега је 300 повратника у извршењу кривичних дјела, док су 44 малољетна лица евидентирана као извршиоци  кривичних дјела.
     
У посматраном периоду евидентирано је и расвијетљено једно кривично дјело убиство, након чега је извршилац извршио самоубиство.
     
Откривена су 23 кривична дјелаиз области злоупотребе опојних дрога (20 КД неовлашћене производње и промета опојних дрога и 3 КД омогућавање уживања опојних дрога).  У посматраном периоду су одузете сљедеће количине опојних дрога: марихуане 3.895 g, кокаина 99 g, амфетамина 1.182 g, хашиша 293 g, стабљика канабиса 244  комада и 74 g, екстазија 49 комада и медицинске дроге 28 комада.
     
Полицијска управа Добој самостално је открила  40 кривичних дјела из области привредног криминалитета. Наведеним кривичним дјелима причињена је укупна материјална штета у износу око 4.229.000,00 КМ, док остварена противправна имовинска корист износи око 7.295.000,00 КМ.
     
У посматраном периоду евидентирано је 491 нарушавање јавног реда и мира. Због нарушавања јавног реда и мира  лишено је слободе 66 лица.
     
У 2019. години лишено је  слободе 511 лица која су као учесници у саобраћају затечена у вршењу прекршаја под дејством алкохола.
    
Евидентирана је 1.010 саобраћаних незгода у којим је 21 лице смртно страдало, 85 лица је задобило тешке а 388 лица лаке тјелесне повреде.
    
У посматраном периоду евидентирано је 109 случајева насиља у породици или породичној заједници (71 КД и 38 прекршаја).
    
Догодилo се 30 самоубиства (25 мушкараца и 5 жена). Петнаест самоубистава је извршено вјешањем, седам  ватреним оружјем, три утапањем, два тровањем, једно самозапаљењем и два на остале начине.
       
Током излагања н
ачелник Радинковић је истакао одређене приоритете ПУ Добој за 2020. годину, а неки од њих су: задржавање повољног стања јавног реда и мира, сузбијање и расвјетљавање свих врста кривичних дјела уз остваривање контроле над безбједносно интересантним лицима те најавио превентивне и репресивне акције из области безбједности саобраћаја у циљу смањења посљедица по лица али и имовину.