Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

За четири дана због непрописног заустављања и паркирања санкционисана 194 возача

| Добој | Уторак, 28. јануар 2020.

У циљу побољшања укупног стања безбједности на подручју Полицијске управе Добој, у периоду од 20. до 24.01.2020. године, спроведена је регионална акција појачане контроле у саобраћају усмјерене на контролу поштивања обавеза возача према пјешацима и поштивања саобраћајних правила и прописа од стране пјешака који учествују у саобраћају те контроле непрописно заустављених и паркираних возила.

Током акције контролисано је укупно 378 возача од којих су 194 санкционисана због непрописног заустваљања и паркирања. Због непропуштања пјешака на обиљеженом пјешачком прелазу санкционисано је 77 возача а 5 возача је санкционисано због непропуштања пјешака који прелазе коловоз на путу на коме не постоји обиљежен пјешачки прелаз.

У наведеном периоду укупно је контролисан 51 пјешак и истим је издат укупно 51 прекршајни налог због непрописног кретања коловозом.

Овом приликом подсјећамо возаче да је Законом о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ прописано да возач не смије да заустави или паркира возило на мјесту на којем би угрожавао безбједност других учесника у саобраћају или представљао сметњу за нормално одвијање саобраћаја или кретње пјешака, те апелујемо на исте да у случајевима када желе зауставити или паркирати своје возило поступају у складу са законским одредбама које регулишу ову област.

Подсјећамо пјешаке, да се крећу по површинама намијењеним за пјешаке, да носе одјећу која је уочљива на већем одстојању, а  да ноћу и у условима смањене видљивости носе одјећу која је обиљежена материјалима или предметима који одбијају свјетлост.

Полицијска управа Добој апелује на грађане да се придржавају саобраћајних правила и прописа, те да у условима слабе видљивости који су карактеристични за ово доба године, вожњу прилагоде условима и стању на путевима,  како би властиту сигурност и сигурност других грађана подигли на што већи ниво.