Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Смањен број евидентираних кривичних дјела „Тешка крађа“ и „Крађа“ за 41%

| Приједор | Четвртак, 13. фебруар 2020.

На редовној конференцији за новинаре која је данас, 13.02.2020. године, одржана у Полицијској управи Приједор, резултате рада за мјесец јануар текуће године презентовали су начелник Полицијске управе Приједор Сретоја Вујановић, начелник Сектора криминалистичке полиције Горан Микановић и начелник Сектора полиције Марио Милашин.

У уводном обраћању начелник Вујановић је навео да је у мјесецу јануару 2020. године, на подручју Полицијске управе Приједор одржано задовољавајуће стање безбједности.

Евидентирана су 92 кривична дјела или за 7% мање у односу на исти период претходне године. Проценат расвијетљености кривичних дјела по непознатом извршиоцу износи 58% док укупна расвијетљеност износи 85%.

Из области имовинских деликата евидентирано је смањење броја евидентираних кривичних дјела Тешка крађа и Крађа за 41%.

Полицијски службеници Полицијске управе Приједор, спровели су оперативну акцију кодног назива „Лавиринт“ с циљем расвјетљавања имовинских кривичних дјела над породичним кућама и пословним објектима приватно власништвo, извршених у току 2019. и 2020. Године, а предузете активности резултирале су расвјетљавањем девет кривичних дјела.

У јануару мјесецу на подручју града Приједора евидентирано је кривично дјело Разбојништво извршенo на начин да је непознато мaскирано лице уз пријетњу употребе ножа од раднице маркета отуђило одређену новац док се друго непознатим лицем налазило испред маркета. Наведено кривично дјело је расвијетљено током спровођења оперативне акције „Инсајдер“.

Током протеклог мјесеца укупно су евидентирана и контролисана 23 мигрантa (97) или за 76% мање. У мјесецу јануару на подручју Козарца откривено је и евидентирано кривично дјело „Кријумчарење људи“, а против извршиоца Тужилаштву БиХ поднесен је извјештај.

Стање у области јавног реда и мира је стабилно, а у области безбједности саобраћаја евидентирано је укупно 75 саобраћајних незгода. Догодиле су се 3 СН у којима су смртно страдали возач трактора, сувозач и пјешак, што стање у овој области чини незадовољавајућим.

У мјесецу јануару догодила се саобраћајна незгода у којој је учествовало малољетно лице које је управљало бициклом и непознати возач који се након саобраћајне незгоде возилом удаљио са лица мјеста. У овој саобраћајној незгоди тешке тјелесне повреде задобио је малољетни бициклиста. Истог дана на основу оперативног рада, полицијски службеници идентификовали су и лишили слободе несавјесног возача.

Начелник Микановић је навео да је у јануару евидентирано 75 кривичних дјела из области општег криминалитета, седам кривичних дјела привредног криминалитета, пет из области злоупотребе опојних дрога, те пет из области безбједности саобраћаја.

Од укупног броја евидентираних кривичних дјела 33 је почињено од стране непознатог извршиоца. Надлежном тужилаштву поднесенo је 89 извјештај против 76 лица, од којих су 32 повратници у вршењу кривичних дјела док малољетних извршилаца није било. Из области општег криминалитета 33 КД је извршено од стране непознатог починиоца. Највећи број је из области имовинских деликата 50, од чега 14 крађа, шест тешких крађа, десет крађа електричне енергије и 13 оштећења и одузимања туђе ствари. Против живота и тијела евидентирано је укупно девет КД.

Из области привредног криминалитета је евидентирано седам кривичних дјела, а причињена материјална штета настала извршењем ових дјела износи око 429.000 КМ  док противправно стечена имовинска корист износи око 347.000 КМ.

У извјештајном периоду из области злоупотребе опојних дрога  надлежном тужилаштву поднесено је пет Извјештаја о почињеним кривичним дјелима, а  надлежном суду су поднесена три захтјева за покретање прекршајног поступка.

Начелник Милашин рекао је да је током јануара, укупно евидентирано 26 нарушавања јавног реда и мира односно 37 прекршаја, а стање у овој области оцијенио је као стабилно.

У области безбједности саобраћаја укупно је евидентирано 1.347 прекршаја, из саобраћаја је искључен 151 возач од којих 136 због управљања под утицајем алкохола.

У складу са тренутним стањем у области безбједности саобраћаја, а везано за саобраћајне незгоде у којима су три лица смртно страдала, ПУ Приједор поступа у складу са планом којим су предвиђене мјере и радње, које ће се реализовати кроз низ превентивних и репресивних активности полицијских службеника у сaрадњи са другим субјектима који директно или индиректно утичу на безбједност саобраћаја. Репресивне активности биће усмјерене на главне узроке саобраћајних незгода, а то су брзина и алкохол. 

Такође је навео да ће се контрола прекорачења брзине кретања моторних возила спроводити уз употребу савремених радарских система Трукам, Трукам 2 и Дуал, кориштењем аутоматског мода, што подразумјева контролу брзине кретања без заустваљања возача који су починили прекршај, а накнадно ће им путем поште бити достављена обавјештења односно прекршајни налози за прекршаје које су починили.