Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

На подручју Полицијске управе Градишка одузето шест путничких аутомобила због почињених саобраћајних прекршаја

| Градишка | Петак, 14. фебруар 2020.

На подручју које оперативно покрива Полицијска управа Градишка од 01.02.2020. године спроводе се мјере и радње појачане контроле учесника у саобраћају са циљем унапријеђења стања безбједности у саобраћају.

Појачана контрола учесника у саобраћају врши се путем савремених радарских система намијењених за дигитално снимање прекршаја прекорачења брзине, без заустављања возила, а у акцији су ангажовани и службени пресретачи.

Током спровођења појачаних мјера и радњи наведеним радарским системима до сад је евидентиран  901 прекршај прекорачења брзине кретања возила.

Подсјећамо да мобилни радарски систем функционише у свим временским условима, и да посебан ефекат постиже у ноћним условима, а могуће је и мјерење брзине возила на удаљености од 500 метара, у више саобраћајних трака у оба правца. Такође, наведени радарски систем смањује могућност корупције, јер сваки од уређаја има меморију на коју полицијски службеник не може да утиче, а возачима који почине прекршај евидентиран наведеним радарским системом, обавјештење о учињеном прекршају доставља се на пријављену адресу пребивалишта.

Такође, током спровђења мјера и радњи појачане контроле учесника у саобраћају извршено је и привремено одузимање 6 путничких возила, због почињених тежих прекршаја из области безбједности саобраћаја, гдје су прописане заштитне мјере и због бојазни да ће наставити са вршењем прекршаја. Одузимање је извршено од лица која су вишеструки повратници у извршењу прекршаја и који имају веће износе неплаћених новчаних казни у Регистру новчаних казни.

Полицијска управа Градишка ће и у наредном периоду наставити са спровођењем активности везане за  контролу брзине кретања возила, те апелује на све учеснике у саобраћају да се придржавају одредби Закона о основама безбједности саобаћаја на путевима у БиХ, како би властиту безбједност и безбједност других грађана подигли на што већи ниво.