Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Сервисне информације | Информисање јавности » Сервисне информације

Пораст евидентираних кривичних дјела из области високотехнолошког криминлаитета

| Фоча | Уторак, 18. фебруар 2020.

У Полицијској управи Фоча, данас 18.02.2020.године, одржана је редовна конференција за новинаре поводом презентовања резултата рада за мјесец јануар текуће године. Новинарима се обратио начелник Полицијске управе Костовић Велимир, начелник Oдјељења полиције Крунић Воислав и начелник Одјељења криминалистичке полиције Томовић Душко.

Начелник Костовић је истакао да је стање безбједности на подручју Полицијске управе Фоча на задовољавајућем нивоу  како у области криминалитета, јавног реда и мира, тако и у области стања безбједности саобраћаја. Истакао је да у посматраном периоду није било тежих кривичних дјела, као ни нарушавања јавног реда и мира у већем обиму, док је број саобраћајних незгода смањен  за око 15,4%.

Костовић је изјавио да је у јануару евидентирано 19 кривичних дјела, што је за 58,3 % више у односу на исти  мјесец претходне године. Од укупног броја  евидентирано је једно кривично дјело из области привредног криминалитета, једно кривично дјело из области безбејдности јавног саобраћаја и 1 кривично дјело из области злоупотребе опојних дрога, док је 12 кривичних дјела евидентирано из области општег криминалитета. Надлежним тужилаштвима поднесено је 16 извјештаја против 16 лица. Малољетних извршилаца није било. Начелник је такође нагласио да је у мјесецу јануару било више јавних окупљања те да су сви протекли мирно и без инцидената.

Начелник Одјељења полиције Крунић је истакао да је у посматраном периоду евидентирано 13 нарушавања јавног реда и мира те да је у односу на упоредни период 2019. године повећање за око 8,3 %, а забиљежена су 24 прекршаја. Укупно је евидентирано 20 починиоца прекршаја, од којих је један малољетни извршилац.

Начелник Крунић је изјавио да су у мјесецу јануару евидентиране 22 саобраћајне незгоде из области безбједности саобраћаја, што је за 15,4% мање у односу на исти период претходне године. Евидентиране су 3 саобраћајне незгоде са настрадалим лицима и 19 с/н са материјалном штетом. Није било саобраћајних незгода са погинулим лицем, док су  евидентиране 2 саобраћајна незгода са теже повређеним, а 1 са лакше повређеним лицима. Захваљујући константним активностима полицијских службеника у посматраном периоду 2020. године из саобраћаја је искључено 34 возача од чега 30 због вожње под утицајем алкохола, 1 због вожње прије стицања права на управљање моторним возилом и 3 остало. Такође, из саобраћаја је искључено 6 возила од чега 3 због истека регистрације преко 30 дана, а 3 због техничке неисправности, закључио је начелник Крунић.

У посматраном периоду евидентирана су 2 случаја насиља у породици, од којих  су оба прекршаја.

Начелник одјељења криминалистичке полиције Томовић изјавио је да је у извјештајном периоду поднесено 16 извјештаја за 19 кривичних дјела, од којих је највећи број кривичних дјела из области општег криминалитета (16 КД), док је степен расветљаности кривичних дјела по непознатом извршиоцу 60%. Од кривичних дјела која су евидентирана поднесен је 1 извјештај о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву против једног лица због постојања основа сумње да је починио КД Недозвољена производња и промет опојних дрога, код кога је приликом претреса пронађена одређена количина суве зељасте материје која својим узгледом и морфолошким карактеристика асоцира на опојну дрогу марихуану. У мјесецу јануару поднесена су и два Извјештаја о почињеном КД Напад на службено лице у вршењу службене дужности против 2 извршиоца, а који је евидентиран на подручју општине Вишеград.

Начелник Томовић је истакао да су у посматраном периоду полицијски службеници  ОКП ПУ Фоча поднијели и 1 Извјештај о почињеном кривичном дјелу из области високотехнолошког криминалитета за кд Оштећење компјутерских података против нн лица, а да се предузимају мјере и радње на још два пријављена кривична дјела из наведене области.