Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

У јануару стање безбједности задовољавајеће у свим сегментима рада

| Источно Сарајево | Четвртак, 20. фебруар 2020.

     У Полицијској управи Источно Сарајево данас је одржана редовна конференција за новинаре, на којој су од стране руковдства Управе презентовани резултати рада за протекли мјесец  текуће године.
     Начелник ПУ Источно Сарајево Бранимир Шеховац истакао је да је у мјесецу јануару на основу свих показатеља из области стања криминалитета, јавног реда и мира и саобраћаја стање безбједности на подручју Управе задовољавајуће.
      
У јануару нису евидентирана кривична дјела која би изазвала већу узнемиреност грађана, нити је равни ред и мир нарушен у већем обиму. Такође, јануар је обиљежен низом догађаја поводом новогодишњих и божићних празника, јавних скупова који су протекли без инцидената, мирно и безбједно, навео је начелник Шеховац. У току је зимска туристичка сезона на Јахорини која протиче безбједно, гдје се и даље спроводе активности, све у циљу безбједног и сугурног боравка туриста.
     
Начелник Шеховац истиче сарадњу са свим институцијама у овом протеклом периоду  у нади да ће таква остати и даље. Истиче договор са Градом Источно Сарајево у унапређењу видео надзора у циљу побољшања укупног стања безбједности.
      
У јануару текуће године на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана је 14 нарушавања јавног реда и мира или за за 41,7 % мање у односу на упоредни период прошле године. У структури прекршаја најчешци су туча и физички напад,уживање опојних дрога, вријеђање и др. Укупно је санкционисано 21 лице, против два лица поднесен је захтјева за покретање прекршајног поступка, док су за 19 лица издати прекршајни налози, наводи замјеник начелника ПУ Источно Сарајево Игор Кушић.
     
Догодило се  78 саобраћајних незгода, или 13% више у односу на исти период прошле године. Евидентирао је шест саобраћајних незгода  са тешким тјелесним повредама лица, девет са лакшим повредама и 63 незгоде са материјалном штетом. Погинулих лица у саобраћаним незгодама није било.
     
Регистровано 1.232 прекршаја из области безбједности саобраћаја, док је из саобраћаја искључено 44 возача и 26 возила. Санкционисано је укупно 1.150 лица (1122 прекршајна налога и 21 захтјев за покретање прекршајног поступка). Возачи су искључивани најчешће због вожње под утицајем алкохола у 33 случаја, затим због вожње прије стицања законског права на управљање возилом у три случаја и четири случаја због одбијања тестирања на наркотичка средства.
     
Замјеник начелника ПУ Источно Сарајево Игор Кушић овом приликом је апеловао на грађане, с обзиром да долазе топлији дани и да се почиње са уређивањем имања и спањиваљем корова и горивог материјала, да се то ради искључиво у вријеме повољних временских услова и на површинма које се могу контролисати. У новембру 2019. године ступио је на снагу нови Закон о заштити од пожара у којем је предвиђена обавезна мјера заштите од пожара, којом је забрањено паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи, са циљем спречавања ширења ватре. Законом је предвиђена новчана казна у износу од  100 до 1.000 КМ за прекршај физичког лица, које пали коров или други пољопривредни отпад без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и за лице које не предузме све неопходне мјере и радње на спречавању ширења ватре. Овом приликом позивамо грађане да након спаљивања угасе остатке несагорене материје како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног гашења  и пожара. У случају неконтролисаног ширења ватре потребо је да аграђани одмах обавијесте ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.
      
На подручју које оперативно покрива ПУ Источно Сарајево, у мјесецу регистровано је 41 кривично дјело, поднесено 25 извјештаја о почињеном кривичном дјелу надлежном тужилаштву, против 32 лица од којих је девет повратника у извршењу и два малољетна лица као извршиоци кривичног дјела,  навео је начелник Сектора криминалистичке полиције Небојша Поповић.
     
Поповић истиче да су од укупног броја кривичних дјела 38 дјела из области општег криминалитета или 92,7% и да је највећи број тих дјела из имовинских деликата (крађа и тешка крађа).

     
Регистровано је једно кривично дјела из области привредног криминалитета, поднесен један извјештаја против  једног лица, а ради се о кривичном дјелу Неизвршавање судске одлуке.
     
Из области неовлашћене производње и промета опојне дроге евиденторано је 12 случајева, од тога два са обиљежјима кривичног дјела за које је достваљен један извјештај тужилаштву, против једног лиц, док су остали случајеви регистровани као прекршаји. Поднесена су четири захтјева за покретање прекршајног поступка и издато шест прекршајних налога. Кефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела у мјесецу јануару износи 93,3%, док је коефицијент расвијетљености по непознатом починиоцу 87,5%.