Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Апел грађанима да поступе одговорно приликом паљења ватре на отвореном

| Зворник | Петак, 21. фебруар 2020.

     Полицијска управаЗворник апелује на грађане да током обављања прољетних радова на крчењу земљишта и уређењу имања, не пале ватру на недозвољеним мјестима и не врше спаљивање остатка житарица и спаљивање дрвеног отпада унутар или у близини шумских комплекса и засада, гдје усљед неконтролисане ватре може доћи до шумског пожара и пожара на отвореном простору, који могу угрозити људске животеи имовину грађана.
    
Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године, као једна од обавезних мјера заштите пожара (члан 18, тачка 10.) забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи с циљем спречавања ширења ватре.
      Овим Законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ за прекршај физичког лица које пали коров и други пољопривредни отпад, без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и уколиконе предузме све неопходне радње у циљу спречавања ширења ватре.
     
Како је неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чест узрок пожара, подсјећамо да спаљивање корова и другог горивог  материјала вршите на одговоран начин, само у вријеме повољних временских услова и на површинама које се могу контролисати. При спаљивању корова и другог запаљивог материјала потребно је угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења. У већини случајева ватра се пренесе на шумске комплексе проузрокујући велику материјалну штету.
     
Позивамо грађане да приликом уочавања пожара или у случају неконтролисаног ширења ватре, о томе одмах обавијесте надлежну ватрогасну јединицу на број телефона 123, најближу полицијску станицу на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.
Против свих лица која буду изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету, Полицијска управаЗворник ће предузети законом прописане мјере у оквиру својих овлаштења и надлежности.