Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Одговорним поступањем спријечимо пожаре

| Требиње | Петак, 21. фебруар 2020.

  
    Полицијска управа Требиње апелује на све грађане да приликом паљења ватре на отвореном обрате пажњу на околину, да узму у обзир временске прилике и све друге околности које могу утицати на ширење ватре као и да је не остављају без надзора.
     
Закон о заштити од пожара  који је ступио на снагу у новембру 2019. године, као једну од мјера заштите од пожара забрањује паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештења ватрогасно-спасилачке јединице. Такође, исти закон прописује и новчане казне од 100 до 1.000КМ уколико физичка лица пале коров и други пољопривредни отпад без обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице, као и уколико не предузме све потребне мјере и радње с циљем спречавања ширења ватре.
     
С обзиром, да се због повољних временских услова у наредном периоду очекује чишћење пољопривредних парцела Полицијска управа Требиње апелује на све власнике као и друга лица која учествују у паљењу ватре да обавјесте најближу ватрогасну јединицу, да ватру не остављају без надзора, да прије него што напусте парцелу провјере да ли је ватра угашена.
     
Они који не предузму мјере предострожности приликом паљења ватре, те изазову материјалну штету Полицијска управа Требиње ће санкционисати у складу са важећим законским прописима.