Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Новости | Информисање јавности » Новости

Лишен слободе због изазивања опште опасности

| Бања Лука | Понедељак, 24. фебруар 2020.

   
      Полицијски службеници Полицијске управе Бања Лука, 23.02.2020. године,слободе су лишили лице иницијала М.М. због основа сумње да је починило кривично дјело „Изазивање опште опасности“.
     Наиме, надлежној полицијској станици, пријављено је да је лице М.М. запалио ниско растиње, усљед чега се ватра проширила на некориштени стамбени објекат власништво Б.Р. који је у потпуности изгорио. Пожар је локализован од стране Ватрогасне јединице Града Бања Лука.
     
О наведеном је обавијештен  дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бања Лука, који се изјаснио да се ради о горе наведеном кривичном дјелу, те да се након комплетирања предмета достави извјештај у редовној процедури.
      
Полицијска управа Бања Лука апелује на грађане да спаљивање корова и другог горивог материјала, приликом уређења имања, обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.
    
Законом о заштити од пожара који је ступио на снагу у новембру 2019. године као једна од обавезних мјера заштите пожара (члан 18, тачка 10.) забрањено је паљењекороваидругогпољопривредноготпадабезпретходног обавјештавањаватрогасно-спасилачкејединицеипредузимањасвихнеопходнихрадњисциљемспречавањаширењаватре.
    
Овим Законом дефинисана је новчанаказна од 100 КМдо 1.000 КМзапрекршајфизичког лице које паликоровидругипољопривредниотпад, безпретходногобавјештавањаватрогасно-спасилачкејединицеинепредузмесвенеопходнерадњеуциљуспречавањаширењаватре
     
Неконтролисано спаљивање корова и остављање неугашене ватре без надзора при уређењу пољопривредних имања чести су узроци пожара, а с обзиром да у наредном периоду предстоји прољећно крчење и уређење пољопривредног земљишта, посебну опасност представља неконтролисано спаљивање горивог материјала у близини шумских комплекса и засада.
    
Позивају се грађани да након спаљивања угасе остатке несагорене материје, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења и пожара.
    
У случају неконтролисаног ширења ватре потребно је одмах о томе обавијестити ватрогасце на број 123, полицију на број 122 или Центар за обавјештавање на број 112.
     
Грађани, пољопривредници и шумски радници позивају се да се придржавају законских одредаба, да не пале ватру на недозвољеним мјестима, не остављају упаљену ватру без надзора и не уништавају природу, јер мала непажња може имати велике посљедице.
    
Полицијска управа Бања Лука ће у оквиру својих овлаштења предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозили животе и здравље људи и причинили материјалну штету.