Ministarstvo unutrasnjih poslova Republike Srpske
← Повратак на Саопштења | Информисање јавности » Саопштења

У Бања Луци обиљежен Међународни дан безбједног интернета

| Бања Лука | Уторак, 25. фебруар 2020.

      Поводом обиљежавања Међународног дана безбједног интернета, инспектор у Управи за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Александар Миладиновић у сарадњи са полицијским службеницима Полицијске управе Бања Лука, 24.02.2020. године, у Економској школи у Бања Луци, одржали су едукативно предавање на тему „Безбједносни ризици коришћења друштвених мрежа“.
      
У обраћању медијима инспектор у Управи за полицијску обуку Министарства унутрашњих послова Републике Српске Александар Миладиновић истакао је да се наведена предавања организују с циљем да дјеца науче да препознају елементе забрањеног понашања која улазе у сиву зону инкриминације, односно да дјеца, као и одрасли, не знају да их препознају и најчешће их не пријављују. Он је рекао да су евидентирани случајеви када су дјеца извршиоци кривичних радњи посредством друштвених мрежа. "Један од тих елемената који не смију да раде је да провоцирају на извршење кривичног дјела, да постављају хејтерски материјал који може да се негативно одрази према њима или са елементима кривичног дјела", навео је Миладиновић. Као најчешће посљедице тих негативности, Миладиновић је истакао да постоје кривично-правне али и личне посљедице - када се дијете усљед страха повуче у себе, попусти у школи и избјегава долазак у школу, те избјегава и све до тада нормалне активности.
    
Током предавања ученицима је сренута пажња на опасности са којима се могу сусрести приликом неправилне употребе друштвених мрежа и објашњено им је на који начин да заштите свој профил како би се избјегле одређене непријатности, те кроз одређене примјере који су евидентирани у нашем окружењу, указано им је на опасности којима су изложени.
     
У наредном периоду полицијски службеници  ће наставити са превентивним активностима у основним и средњим школама на подручју наше Управе, са циљем спречавања и сузбијања негативних појава на друштвеним мрежама.